Egbert Lachaert: "Vivaldi is niet mijn droomcoalitie"

Egbert Lachaert. Belga

Binnenland politiek

Egbert Lachaert: “Vivaldi is niet mijn droomcoalitie”

Anton Schelfaut

Open Vld maakt geen deel uit van de Vivaldi-regering omdat een coalitie tussen groenen, liberalen, socialisten en christendemocraten de droom van voorzitter Egbert Lachaert is, maar omdat zijn partij daartoe werd gedwongen. Dat zegt de Open Vld-voorzitter in een dubbelinterview met zijn Vlaams Belang-evenknie Tom Van Grieken voor De Zondag.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wenst de politiek voor het nieuwe jaar “een snelle val van de regering” toe. “Daar zou iedereen mee gebaat zijn”, oordeelt hij. Volgens Van Grieken is de angst voor zijn partij het enige bindmiddel van de Vivaldi-regering. “Dat is toch geen gezonde situatie?”, vraagt hij zich hardop af.

Daarnaast mag er voor Van Grieken wel eens een einde komen aan 23 jaar liberaal bestuur. “Wat is uw bilan eigenlijk?”, werpt hij Lachaert voor de voeten. “Het gat in de begroting is intussen 35 miljard euro. Je kan daar toch niet fier op zijn, Egbert?”

Toch denkt Lachaert niet dat er vervroegde verkiezingen zullen komen. “Het bindmiddel is niet de angst voor uw partij, maar de wil om onze democratie te redden”, reageert de Open Vld-voorzitter. “Dit is niet mijn droomcoalitie, hoor. Maar wij zijn hiertoe gedwongen.”

Oppositiekuur

Een oppositiekuur zou voor Lachaert als partijvoorzitter “een droom” zijn. “Dan kan je eender wat beloven zonder daarop aangesproken te worden. Dat is wat Tom Van Grieken doet. Ik vind dat zó gemakkelijk van hem. Maar wat doet hij zelf? Aan de zijlijn staan roepen”, hekelt hij.

“Als wij straks de grootste partij worden, dan is het mijn plicht om te proberen een regering te vormen”, countert Van Grieken. “En daarvoor zal ik álles uit de kast halen. Ja, ik zal ook compromissen sluiten. U zal een consequente, maar constructieve Tom Van Grieken zien. Dat beloof ik u.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Egbert Lachaert: “Vivaldi is niet mijn droomcoalitie””

  1. Ja, Mr. Lachaert, niets eenvoudigers dan uw wens te realiseren door eens zelf het initiatief te nemen om aan de zijlijn te gaan staan, nietwaar? De drogredenen die u en uw partij steeds bovenhalen om dat niet te doen zijn ondertussen zo versleten en achterhaald dat de bevolking er al lang niet meer in gelooft. De zitplaats aan de trog van de budgetten en subsidies is zo verleidelijk dat jullie (en nog anderen samen met jullie) er zelfs stemmenverlies voor over hebben om dat plaatsje niet te moeten afstaan. Want dat stemmenverlies maken jullie namelijk weer goed door een coalitie van de verliezers op de been te brengen waarmee dan toch nog aan de macht kan gebleven worden, maar waar jullie wel de eigenheid voor moeten opgeven. Hoe anders kan een mini-partij de PM leveren? Kortom, zet de emmer maar al klaar naast het gedekte bed, binnenkort hebben jullie hem daar zelf nodig of anders in de badkamer als jullie ’s morgens in de spiegel kijken.

  2. Een partij uitsluiten van beleidsdeelname, en dan diezelfde partij verwijten dat ze niets realiseren wat ze beloven. Dat deze Lachaert het woord “democratie” nog durft uitspreken zegt alles over deze vent en zijn partij.

  3. Lachaert heeft zijn roeping gemist. Stand-up comédian. Hoe zo iemand schaamteloos kan zeggen dat vivaldi de democratie redt geeft blijk van ofwel pure komiek of – meer realistisch – van totale zinsverbijstering in een gesloten elitair gutmensch clubje.

  4. hij moet nogal spreken over Democratie – zijn eigen Dweil heeft verklaart , dat het ondemocratisch zou zijn om het Premierschap op te eisen , we zijn MAAR de 7de partij – je moet de democratie respecteren – en wie respecteert ze niet – En 2 : VB doet niks anders dan aan de zijlijn roepen , als je al meer dan 30 jaar ondemocratisch wordt monddood gemaakt , dan sta je natuurlijk machteloos –

  5. Als Lachaert wil eerlijk zijn dan zal hij toegeven dat de Vivaldi-coalitie er doodeenvoudig is gekomen omdat hijzelf voorzitter van de VLD wou worden en De Croo eerste minister. Al de rest is kletskoek !Dat hij maar ophoudt met zijn gezever over de democratie redden. Indien een partij in een regering stapt waar ze een groot deel van de kiezers buiten spel zet en bovendien een cordon sanitaire aanhoudt dan heeft dat niets met democratie te zien wel integendeel…

Plaats een reactie

Delen