Europees Parlement zet Iraanse Revolutionaire Garde op terreurlijst

Iraanse protesten (Shutterstock)

Uncategorized

Europees Parlement zet Iraanse Revolutionaire Garde op terreurlijst

Wannes Neukermans

Zoals verwacht heeft het Europees Parlement vandaag de resolutie goedgekeurd die de Iraanse Revolutionaire Garde op de Europese terreurlijst plaatst. Dat maakt het mogelijk verdere sancties tegen Iran te treffen en is een symbolische steunbetuiging voor de Iraniërs, die al maandenlang protesteren tegen het ayatollahregime in de Islamitische Republiek Iran.

De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) staat volledig los van het Iraanse leger en valt onder leiding van de geestelijke leider, ayatollah Khameini. Met haar eigen landmacht, luchtmacht, marine en speciale eenheden zijn de het ideale instrument voor de ayatollah om oppositie tegen het Iraanse regime te onderdrukken. Dat werd de afgelopen maanden overduidelijk tijdens de straatprotesten in verschillende Iraanse steden. Bovendien is het nucleaire programma van Iran ook in handen van de Revolutionaire Garde.

Assadi

De IRG steunt terreurorganisaties zoals Hamas en Hezbollah en voert zelfs aanslagen uit op Europees grondgebied. Zo was Assadollah Assadi, die in België in de gevangenis zit omdat hij een aanslag beraamde op een bijeenkomst van Iraanse oppositieleden in Parijs, opgeleid door de Iraanse Revolutionaire Garde.

In ons land is het vooral de N-VA die zich – vooral bij monde van Theo Francken en Darya Safai – uit over de situatie in Iran. Zij vroegen daarom via een resolutie aan de federale regering om dat op Europees niveau voor te stellen.

Door deze beslissing volgt het Europees Parlement onder andere de VS. Het Verenigd Koninkrijk kondigde begin dit jaar aan dat ook te zullen doen en ook Canada volgt diezelfde lijn. De Nederlandse Tweede Kamer nam eind december ook nog een motie aan om de Iraanse Revolutionaire Garde op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/n-va-wil-iraanse-revolutionaire-garde-als-terroristische-organisatie-categoriseren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Europees Parlement zet Iraanse Revolutionaire Garde op terreurlijst”

  1. Denkt de Eu en zijn volgelingen nu echt ,dat deze en komende sancties ;;dit ook maar enige vorm van indruk maakt op Iran ,
    Met het vingertje wijzen ,maar met een pamper in hun broek

  2. Doe wat je moet doen : indien deze “elite” korpsen buiten de iraanse grenzen komen , is dit een oorlogsdaad , die met oorlogsdaden moet bestreden worden . En zo lang ze in Iran blijven is dit , hoe erg we het ook vinden , een binnenlandse aangelegenheid .

  3. men had in 1979Khomeini niet moeten steunen,maar de linkie anti kapitalisten wilden de Shah weg uit Iran,de rest is geschiedenis.WOIII staat in de steigers en wij zullen de boter fretten.Daank zij die woke linkie winjies die hun drang om overal de linkse democrtaie te willen instaureren tegen de wil van de grote meerderheid van de bevolking in de EU

Plaats een reactie

Delen