Franstaligen in faciliteitengemeenten kunnen hun taalvoorkeur registreren om op die manier alle gemeentelijke administratie in het Frans te krijgen. Volgens een advies dat op vraag van de Vlaamse regering werd gegeven is dat mogelijk onwettig. Bovendien gaat dit ook in tegen de taalwetgeving en de omzendbrieven van vorige Vlaamse ministers.
Het bijhouden van een taalregister is een inmenging met het privéleven en dus volgens advocatenkantoor Eubelius, dat op vraag van de Vlaamse regering een advies uitschreef, zou het onwettig kunnen zijn.
Sint-Genesius-Rode negeert brief
Ook Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) stuurde onlangs een brief naar de gemeentebesturen in de zes faciliteitengemeenten om hen op deze wetsovertreding te wijzen, maar het bestuur van Sint-Genesius-Rode gaf al aan die brief te zullen negeren en te zullen blijven werken met een taalregister.
Wie niet horen wil, moet voelen, vindt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang). Hij vraagt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om de betrokken lokale politici te schorsen. Ze kunnen zo nodig zelfs afgezet worden, op basis van artikel 156 van het decreet Lokaal Bestuur. “We moeten aan de Fransdolle gemeentebesturen duidelijk maken dat de speeltijd definitief voorbij is”, reageert Slootmans.
Vooralsnog weigert Somers om op die vraag in te gaan. Hij verwijst naar het initiatief van de Vlaamse regering, dat wil dat de Raad van State een vraag stelt aan het Grondwettelijk Hof over de grondwettelijkheid van de taalregisters. Maar dat is volgens Slootmans ijdele hoop.
Lees ook: