Voor het eerst in 80 jaar is de Belgische asieldienst veroordeeld tot een verbeurdverklaring wegens wanbeleid. De dwangsommen die Fedasil opliep omdat mensen die er recht op hadden geen opvang kregen, moeten nu effectief betaald worden. “Dit is ongezien”, reageert Kamerlid Theo Francken (N-VA). “Het ‘wir schaffen das’-verwelkomingsbeleid van Vivaldi is compleet gefaald.” Voor Dries Van Langenhove (VB) betekent dit “het letterlijke failliet van het Belgische asielbeleid”.
Fedasil zal genoodzaakt zijn om bepaalde eigendommen te verkopen omdat het verplicht wordt de opgelegde dwangsommen te betalen. Dat schrijft La Libre Belgique. De Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel gaf toestemming voor de verkoop van een reeks goederen die in bezit zijn van Fedasil. Die dwangsommen werden de asieldienst opgelegd wegens de niet-naleving van de wet op opvang voor asielzoekers.
Dwangsommen voor de belastingen
“De allereerste keer in 80 jaar asielbeleid”, reageert Theo Francken (N-VA). “België breekt elk diepterecord.” Volgens Francken is het tijd voor een paradigmashift: hij wil de asielprocedure externaliseren buiten de Europese Unie. “Westerse landen als Australië, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben het licht gezien”, aldus Francken. “Wanneer gaat in België eindelijk het licht aan?” Francken vraagt om de commissie Binnenlandse Zaken vervroegd bijeen te roepen om het over de veroordelingen te hebben.
De dwangsommen hangen België al langer boven het hoofd, maar nu verklaart de rechter dat die effectief betaald moeten worden en dat er daar middelen voor verbeurd verklaard zullen worden. Nochtans beloofde bevoegd staatssecretaris De Moor afgelopen zomer dat dit niet zou gebeuren: “Mensen betalen geen belastingen voor dwangsommen”, klonk het toen.
Structurele hervormingen
“Inbeslagnames lossen niets op”, reageert Nicole de Moor kort op Twitter. “Fedasil moet kunnen blijven verder werken. We openen nieuwe opvangplaatsen, maar zonder structurele hervormingen geraakt dit niet opgelost.”
Volgens Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) betekent deze rechterlijke beslissing nu ook “het letterlijke failliet van het Belgische asielbeleid.” Van Langenhove oordeelt dat de resem veroordelingen er komt door de hoge instroom. “De instroom is te groot en wordt door het lakse beleid van de opeenvolgende regeringen nog meer in de hand gewerkt”, verklaart het Kamerlid. “In die context is het onbegrijpelijk dat geloofwaardige maatregelen of zelfs eenvoudige voornemens om de instroom te verkleinen en de uitstroom te vergroten nog steeds uitblijven.”
“Het valt te vrezen dat deze inbeslagname van overheidsmiddelen slechts het begin is van een heuse lawine die nu in gang is gezet”, aldus Van Langenhove. “Hoewel het opvangbudget van Fedasil dit jaar werd opgetrokken tot het historisch hoge bedrag van meer dan 703 miljoen euro, ziet het er niet naar uit dat het zal volstaan om alle boetes te betalen.”
Lees ook: