Franse gemeente Pantin verandert naam in Pantine om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te benadrukken

Bertrand Kern. Schermafbeelding: Twitter.

Uncategorized

Franse gemeente Pantin verandert naam in Pantine om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te benadrukken

Carl Deconinck

De socialistische burgemeester van Pantin in Seine-Saint-Denis wil dat zijn gemeente een jaar lang ‘Pantine’ wordt genoemd. De naamswijziging moet de toewijding van de gemeente aan de gelijkheid tussen mannen en vrouwen illustreren. “We willen dat er een bewustzijn is van deze gelijkheid”, aldus de burgemeester.

Seine-Sant-Denis is een erg multicultureel gebied dat doorgaans het nieuws haalt met zware misdaad, gewelddadige rellen of terrorisme, maar het socialistische stadsbestuur van Pantin heeft nog andere katten te geselen. Burgemeester Bertrand Kern wil zijn stad een jaar lang omdopen in Pantine. “Dit jaar heb ik besloten om de wensen van de gemeente onder de bescherming van gelijkheid tussen vrouwen en mannen en de strijd tegen geweld tegen vrouwen te plaatsen”, zei de burgemeester maandag in een videoboodschap.

“We gaan een ‘e’ toevoegen aan de naam van de stad omdat we op die manier willen uitdagen. We willen dat er een bewustzijn is van de gelijkheid tussen vrouwen en mannen, die nog niet perfect is, ook al waren er de afgelopen jaren verbeteringen”, vervolgde hij. Vrouwen worden “minder betaald dan mannen”, “ontzeggen zichzelf bepaalde beroepen” en hun plaats in de openbare ruimte “wordt niet altijd goed geaccepteerd door mannen”, benadrukte hij ook.

(Lees verder onder de tweet.)

Symbolische actie

De tijdelijke naamswijziging is in de eerste plaats symbolisch. Er komen geen nieuwe borden of wijzigingen in officiële brieven, verzekerde de communicatiedienst. Alleen de gigantische letters die de naam Pantin vormen, op de Place de la Pointe langs het Canal de l’Ourcq, zullen worden versierd met een extra ‘e’, zei dezelfde bron.

De politieke oppositie benadrukt dat de gemeenteraad zich niet heeft kunnen uitspreken over de naamswijziging. Op sociale media reageert men afkeurend op de. “Bedankt voor deze revolutionaire en historische actie die een einde zal maken aan discriminatie”, klinkt het cynisch. De populairste reactie onder de videoboodschap van de burgemeester is van iemand die zich afvraagt of men op het stadhuis geen misbruik maakt van bepaalde drugs. Zelfs de communisten hebben kritiek. Aurélien Taché noemt het een vorm van “purplewashing” die alleen maar spot en onbegrip zal opwekken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Franse gemeente Pantin verandert naam in Pantine om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te benadrukken”

Plaats een reactie

Delen