Geen straf voor Franse klimaatactivisten die verkeerd blokkeerden "omdat ze vochten voor hun overleving"

Facebook - Dernière Rénovation

Uncategorized

Franse rechter geeft klimaatactivisten die verkeer blokkeerden geen straf: “Ze vochten voor hun voortbestaan”

Carl Deconinck

Een Franse rechter heeft twee militanten van de klimaatorganisatie Dernière Rénovation geen straf opgelegd voor het blokkeren van de ringweg van Parijs, in november 2022. De rechter oordeelde dat ze schuldig waren maar legde hen geen straf op. Dernière Rénovation ziet daarin een bevestiging van “de legitimiteit van de verkeersblokkades”.

De 22-jarige Cyril en de 25-jarige Baptiste stonden dinsdag terecht omdat ze in november de ringweg van Parijs hadden geblokkeerd. Ze deden dat om aandacht te vragen voor het klimaat. De rechter achtte hen schuldig aan het blokkeren van het verkeer, maar oordeelde dat het voor de samenleving geen zin had om een straf op te leggen aan burgers die vechten voor hun voortbestaan en dat van hun familieleden.

Klimaatcatastrofe

De advocaten van de twee verdachten hadden zich beroepen op de “klimaatnoodtoestand”. De rechter ging daarin mee en volgde de redenering van de advocaten inzake “de huidige klimaatcatastrofe” en het “vreedzame karakter” van de acties. Volgens Dernière Rénovation en andere klimaatactivisten versterkt de Franse justitie daarmee de legitimiteit van het zogenaamde burgerlijk verzet.

In andere landen bleek het blokkeren van de openbare weg dan weer erg omstreden. Zo besloot de Britse tak van Just Stop Oil er (tijdelijk) mee te stoppen. In het Verenigd Koninkrijk stierven er onlangs twee vrouwen in de verkeerschaos die was ontstaan nadat klimaatactivisten zich op het wegdek hadden vastgelijmd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

11 gedachten over “Franse rechter geeft klimaatactivisten die verkeer blokkeerden geen straf: “Ze vochten voor hun voortbestaan””

  1. Dus als ik dat morgen ook doe maar als reden dat ik vrees dat massa-immigratie mijn voortbestaan bedreigt mag ik de ring blokkeren?
    Bah wie gelooft er nog in de Europese rechtstaat??

  2. Toen Bart De Wever zei dat er activistische rechters zijn was het kot te klein. De MSM, propaganda zender BRT en tutti quanti (lees: linkse ratten) riepen net niet op om De Wever op de brandstapel te leggen. Tegenwoordig is het een normaliteit dat activistische rechters kromspraak uitkramen. “De wereld is om zeep”, om Urbanus te parafraseren.

  3. De interpretatie van Egalité,fraternité en liberté door een activistische rechter die leeft in een ivoren toren! Als het regent in Parijs regent het momenteel oude wijven het in Brussel…

  4. Tja,als zelfs de rechters gek in hun hoofd zijn, dan stopt het hé, enkel een volksopstand met de nodige verwijderingen kan nog soelaas bieden. (kmoet hier voorzichtig zijn met men woorden of ik wordt weer gecanceld)

  5. Dit is het zoveelste bewijs , (wat ik al jaren zeg) dat 80% van de rechters niet meer handelen volgens de wet, maar volgens hun eigen politiek geweten – het is hier ook reeds aangetoond in Belgie – tot er 4 brave Vlamingen een spandoek op hingen stop islamisering was toen 6 maanden gevangenisstraf uitgesproken
    Hier komt ooit Revolutie van

  6. Ik ben ooit naar de rechtbank geweest voor de homologatie van ons huwelijkscontract. Je weet niet wat je ziet en meemaakt. Een hoop arrogante en opgeblazen individuen, wars van elke moderniteit. Zelfs het gebruik van een telefoon was een openbaring voor hen. En dat zijn dan de mensen die over ons moeten oordelen. Rechten studeren is een uitweg voor degenen, die niet goed genoeg zijn voor richtingen die waardevol zijn voor onze maatschappij. Ingenieurs, dokters, kortom exacte wetenschappers. Journalisten horen ook in het rijtje van de bezigheidstherapie. Sorry gasten van ’t Pallieterke. :-).

  7. Schandalige eco-fascistische excessen zodat een anarchistische minderheid de aan het verkeer deelnemende Belastingbetalend Burgers zou kunnen kloten, pesten, judassen en couillonneren. Zou de rechter benoemd zijn dank zij een sossenrode partijkaart ? In België zouden die saboterende, anarchistische pestkoppen kunnen gesanctioneerd worden op basis van “kwaadwillige belemmering van het verkeer”, art 406-1 van het Strafwetboek

Plaats een reactie

Delen