https://fr.euronews.com/2023/01/22/grece-le-mur-a-la-frontiere-avec-la-turquie-devrait-setendre

Shutterstock

Uncategorized

Griekenland wil muur aan de grens met Turkije uitbreiden

Carl Deconinck

De Griekse regering heeft besloten om de stalen muur tussen beide landen een stuk groter te maken. Het wil zo de eigen grenzen beter beschermen tegen illegale migratie vanuit Turkije. Volgens Griekse autoriteiten zou de grensmuur al honderdduizenden illegale binnenkomsten in Griekenland – en dus de EU – hebben voorkomen.

Griekenland bouwde enkele jaren terug al een muur aan de grens met Turkije. Volgens Takis Theodorikákos, de Griekse minister van Civiele Bescherming, heeft de beschermende barrière de illegale binnenkomst van bijna 260.000 migranten in 2022 voorkomen. Nu wil de regering die muur met 35 kilometer verlengen.

Theodorikákos sprak hierover terwijl hij afgezanten ontving van de EU, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. “Dit bezoek stuurt een zeer sterke boodschap van solidariteit in Europa, eenheid en vastberadenheid om de grens van Griekenland met Turkije te beschermen, die ook de grens van de Europese Unie met Turkije is,” zei Tákis Theodorikákos. “En ik geloof dat Turkije deze krachtige boodschap moet ontvangen, die van het toepassen van het internationaal recht.”

Grenswachten

In totaal wil de regering 35 kilometer muur toevoegen. Zo zou het grootste deel van de 192 kilometer lange grens met Turkije beschermd zijn door een stalen muur van 5 meter hoog. Daarnaast komt er ook meer ondersteuning van de Europese Unie. Het grensbewakingsagentschap Frontex zal nog eens 400 grenswachten in Griekenland toevoegen. “Die voegen zich bij de bestaande troepenmacht van 1.800 leden”, zei Theodorikakos.

“Zonder de aanwezigheid van deze moderne Europese grenswachten – die effectief als afschrikmiddel werken – zouden miljoenen migranten die wachten om Europa binnen te komen, naar de grens zijn getrokken,” merkte hij op. Athene beschuldigt Turkije er regelmatig van het lot van migranten te instrumentaliseren en hen aan te moedigen de grens over te steken om Griekenland en de rest van de EU te destabiliseren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Griekenland wil muur aan de grens met Turkije uitbreiden”

  1. Raar wanneer Hongarije op eigen kosten en zonder de hulp van Frontex reeds gedurende jaren de Balkanroute afsluit er geen aandacht wordt aan geschonken tenzij in negatieve zin!Slovakije stuurde onlangs wel een dertigtal bijkomende agenten ter verscherking. Hongarije hielt in 2022 ca.270.000 illegalen tegen.Ondertussen gaan de mensensmokkelaars steeds driester te werk. Aan de Servische kant was er onlangs een schietpartij tussen smokkelaars waarbij één dode viel!Hongaarse politie en grenswachters(onlangs opgericht door Orban) worden regelmatig beschoten.Smokkelaars die door de mazen van het net glippen worden onderschept door de Hongaarse politie die daarbij beschoten wordt.Dikwijls eindigen deze achtervolgingen,waarbij de bestelwagens waarin soms tot 25 illegalen zitten verongelukken.Hierbij komen soms illegalen om het leven! De smokkelaars zijn Irakezen,Afghanen,Roemenen en Pakistanen…. die tussen de 2500 en 3000 euro per illegaal vragen!

Plaats een reactie

Delen