We eindigen dit jaar met nog enkele opmerkelijke berichten over Wallonië. Want dat er verschillen zijn tussen Vlaanderen en Wallonië is een vaststaand feit. En ik wil die verschillen graag extra aandacht geven.
Ik ben geen voorstander van lage-emissiezones, afgekort ‘LEZ’. Wie met een oude dieselwagen rijdt, wordt verondersteld te veel fijn stof uit te stoten en mag daarom het centrum van Antwerpen, Gent en Brussel niet meer in. Stad Antwerpen was de eerste stad die de LEZ invoerde in 2017 en de stad heeft er ondertussen flink aan verdiend. In Wallonië had men in 2019 beslist om de wetgeving aan te passen zodat daar ook lage-emissiezones georganiseerd konden worden. Vanaf 1 januari 2023 zouden dan ook in Wallonië zulke zones mogelijk zijn. Maar omdat de uitvoeringsbesluiten niet werden gepubliceerd, dient alles nu uitgesteld te worden naar 1 januari 2025. Ongelooflijk dat men daar eerst vier jaar voor nodig heeft, om dan nadien nog eens twee jaar extra te vragen. Het gaat daar nogal vooruit in Wallonië…
Trajectcontroles
Dankzij een vraag van N-VA-Kamerlid Wouter Raskin en het antwoord van bevoegd minister Annelies Verlinden weten we nu dat er 155 actieve trajectcontroles staan in Vlaanderen en slechts 25 in Wallonië. We weten dat er ook een groot verschil zit in het aantal flitspalen. In totaal staan er in België zo’n 2.000 flitspalen: 1.450 staan er in Vlaanderen, zo’n 450 staan er in Wallonië (cijfers afgerond). Al dient er nog een nuance toegevoegd te worden: in Vlaanderen kiest men resoluut om in de toekomst meer trajectcontroles in te voeren, terwijl Wallonië nog volop investeert in flitscamera’s. Het is wederom een verschil in visie.
De warmste Walen
De goededoelenactie van de VRT, traditioneel in de aanloop naar Kerstmis, leverde zo’n 5 miljoen euro op. Met de opbrengst van deze ‘Warmste Week’ worden ongeveer 270 projecten rond kansarmoede gefinancierd. Aan Franstalige kant was er een gelijkaardige actie, van RTBF en onder de naam ‘Viva for Life’. Opbrengst: 8 miljoen euro. Met in verhouding minder inwoners dan Vlaanderen verzamelde Wallonië een groter bedrag. En dat werd in onze Vlaamse media graag benadrukt: hoe gul zijn toch de Walen en hoe hardvochtig zijn de Vlamingen. Maar in diezelfde media werd zedig gezwegen over de jaarlijkse transfers van noord naar zuid. Elk jaar ‘schenkt’ Vlaanderen zo’n 12 miljard aan het arme Wallonïe. En dan nog zijn er die beweren dat we niet gul zijn…
Het verhaal
Tot slot wil ik u warm maken voor de tv-serie die Tom Waes gemaakt heeft: ‘Het verhaal van Vlaanderen’. De reeks start op zondag 1 januari (Eén, om 20.05 uur) en brengt in 10 afleveringen de geschiedenis van Vlaanderen. Let wel, het wordt geen puur ‘Vlaams-nationalistisch’ of ‘identiteits’- verhaal. Niettemin ten zeerste aanbevolen voor wie interesse heeft voor onze (rijke) Vlaamse geschiedenis.
En zo starten we op 5 januari 2023 met de 79ste jaargang van uw geliefd weekblad. We staan er klaar voor, PAL voor Vlaanderen.