IMF-topvrouw vreest nieuwe Koude Oorlog

Kristalina Ivanova (Shutterstock)

Uncategorized

IMF-topvrouw vreest nieuwe Koude Oorlog

Wannes Neukermans

Op de vooravond van het World Economic Forum in Davos publiceerde IMF-topvrouw Kristalina Georgieva een nota waarin ze waarschuwt voor een nieuwe Koude Oorlog. De wereld zou volgens haar kunnen uiteenvallen in verschillende handelsblokken, zoals het geval was tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en begin jaren ’90.

“Net nu we meer internationale samenwerking nodig hebben, staan ??we voor het schrikbeeld van een nieuwe Koude Oorlog die de wereld zou kunnen doen uiteenvallen in rivaliserende economische blokken”, waarschuwt Georgieva. Volgens haar kan die fragmentatie van de wereldhandel tot 7 procent groei kosten.

Rusland, VS en China

“Sinds het einde van de Koude Oorlog is de omvang van de wereldeconomie ruwweg verdrievoudigd en zijn bijna 1,5 miljard mensen uit de extreme armoede getild”, aldus Georgieva. “Dit vredes- en samenwerkingsdividend mag niet worden verspild.” Maar volgens haar is een Koude Oorlog niet veraf.

De Russische invasie van Oekraïne en de rechtstreekse gevolgen en handelssancties zorgden en zorgen voor tekorten over de hele wereld. Tegelijkertijd lopen de spanningen tussen de VS en China – de twee grootste economieën ter wereld – steeds hoger op.

Het IMF maakt zich vooral zorgen over de internationale handelssamenwerkingen. Georgieva roept daarom ‘de wereld’ op tot “meer pragmatisme, minder protectionisme en gerichte internationale samenwerking”.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/09/imf-topvrouw-onder-vuur-omdat-ze-lobbyde-voor-china/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “IMF-topvrouw vreest nieuwe Koude Oorlog”

  1. dit zeg ik al een jaar,de EU-VS versus de rest van de wereld,.De EU en de VS willen hun woke democratie en rechten opdringen aan iedereen die dat niet wil,dit zal tot een clash leiden.Plichten moeten voorrang hebben op rechten,en onze grenzen moeten gesloten worden voor Afrikanen,.

  2. Het akkoord tussen de EU en de NATO (jan 2023) is duidelijk met een Amerikaanse pen geschreven, want ook China is nu een doelwit.
    Vanaf nu zit de VS rechtstreeks mee aan tafel met de EC, dus de aard van de besluiten is nu reeds te voorspellen en de vazallen positie van de EU nog meer.

Plaats een reactie

Delen