Jan Peumans duwt Limburgse N-VA-lijst | PAL X

Zuhal Demir en Jan Peumans. Twitter

Uncategorized

IN BEELD: Klimaatactivisten besmeuren ambtswoning Franse premier

Simon Segers

In Parijs hebben woensdag twee activisten van de ecologische beweging Dernière Rénovation het Hôtel Matignon, de ambtswoning van de Franse eerste minister Élisabeth Borne, beklad. De organisatie wil hiermee haar onvrede over het Franse klimaatbeleid uiten.

Een 20-jarige man en 22-jarige vrouw namen de voordeur en gevel van het achttiende-eeuws gebouw onder handen met enkele brandblussers gevuld met oranje verf. Woensdag vond in de ambtswoning de eerste ministerraad van het jaar plaats. De Gendarmes konden de vandalen inrekenen en de Parijse politie van het 7e arrondissement heeft ondertussen ook bevestigd dat zij gearresteerd zijn omwille van “beschadiging van een voor openbaar gebruik bestemd goed” en “belediging van een persoon belast met openbaar gezag”. Een kuisploeg verwijderde reeds de aangebrachte verf met een hogedrukreiniger.

Affaire du siècle

Dernière Rénovation legt op haar Twitterpagina uit dat de activisten “in burgerlijk verzet zijn gegaan om actie te forceren tegen een regering die dubbel veroordeeld is door de Franse justitie en sinds 31 december 2022 officieel verboden is”. Hiermee verwijzen ze naar de zogenaamde Affaire du siècle, een klimaatcampagne van verschillende ecologische organisaties waarbij de Franse staat verweten werd gebrekkige beleidsmaatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Dat leidde tot een veroordeling van het administratief rechtscollege, waarbij de regering tot 31 december vorig jaar de tijd kreeg om “nuttige maatregelen te nemen om de ecologische schade te herstellen”.

https://twitter.com/ferozwala/status/1610604623286652928

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “IN BEELD: Klimaatactivisten besmeuren ambtswoning Franse premier”

Plaats een reactie

Delen