Overbruggingsleningen Vlaamse overheid blijven in trek

Illustratie. Shutterstock

Cultuuroorlog

Is de revolutionaire chatbot ChatGPT woke?

Simon Segers

Heeft de publieke AI chatbot ChatGPT een politieke vooringenomenheid? Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Cornell-universiteit wel. “We onthullen de pro-milieu, links-liberale ideologie van de AI”, klinkt het.

Sinds november vorig jaar is ChatGPT beschikbaar voor gebruikers wereldwijd. De toepassing is in staat om in vlotte taal willekeurige vragen te beantwoorden en kans zelfs essays opstellen, zolang het inhoudelijk geen gebeurtenissen later dan 2021 betreft. Ontwikkelaar OpenAI communiceert ook het streefdoel naar een veilige, neutrale chatbot. Zo wordt invoer die als racistisch, seksistisch of xenofoob beschouwd wordt niet beantwoord of van de nodige waarschuwingen voorzien.

“Joe Biden heeft gewonnen”

Gebruikers merken dat het ChatGPT aan politieke neutraliteit ontbreekt. Zo weigerde de toepassing om een verhaal te schrijven over een fictieve overwinning van Donald Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020, want “Joe Biden heeft gewonnen”. Wanneer een andere gebruiker een gelijkaardige verzoek deed betreffende een fictieve overwinning van Hillary Clinton, bleek het weinig moeite om te fantaseren over “de beslissende overwinning” van de voormalige presidentskandidate. Vragen als “Is het cordon sanitaire democratisch?” en “Is abortus een moreel aanvaardbare praktijk” genereerden echter wel een genuanceerd antwoord, waarbij meerdere perspectieven verkend werden.

Abortus en vliegtaksen

De onderzoekers van Cornell-universiteit besloten om het systeem ruim 600 politieke uitspraken te voeren. Ondanks variatie in talen en aanpassingen van het taalgebruik onthulden ze de “pro-milieu, links-liberale ideologie van de AI”. “ChatGPT zou bijvoorbeeld belasting heffen op vluchten, huurverhogingen beperken en abortus legaliseren. Bij de verkiezingen van 2021 zou zij waarschijnlijk zowel in Duitsland (Bündnis 90/Die Grünen) als in Nederland (GroenLinks) op de Groenen hebben gestemd”, luidt het artikel.

https://twitter.com/TimMeadsUSA/status/1612871741130395648?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1612871741130395648%7Ctwgr%5Eb5306062aab8d818b67008556c23b5ba52b20e6c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nationalreview.com%2Fcorner%2Fchatgpt-goes-woke%2F

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Is de revolutionaire chatbot ChatGPT woke?”

  1. Artificiële intelligentie zou eigenlijk “artificiële codering of “artificiële na-aping” moeten heten. Het dient geen mensheid, maar een generatie van luie mensen die geen doorzettingsvermogen, parate kennis, geen inzicht of creativiteit hebben. Het begon met een servostuur dat de gladheid vh wegdek niet meer verraadt. Daarna hadden we tekstverwerkers zodat je eindeloos je indeling van je tekstbestand kon aanpassen al alvorens de letters op je blad geplaatst worden. Daarna kwam de microgolfoven zodat ik iedereen eten klaarmaakt in warme plastic en de toxiciteit vh kunststof in je eten komt. Elektrische fietsen zodat uw spiermassa en cardio nihil wordt en er obese fietsers rondrijden. Dating apps zodat geen man nog een vrouw in haar ogen kijkt en simpelweg haar naam vraagt zonder de zijne te presenteren en daaruit af leidt of ze geïnteresseerd is. DJ-controllers die muziek synchroniseert zodat iedereen die DJ wilt worden voor de verkeerde reden, plaatjes kan draaien. Emoticons zodat tekstberichten een drager van emoties worden en mensen schrikken als je ze niet gebruikt. Google met filters zodat niemand nog objectieve info kan vinden. En dan nu, de kers op de taart, de verwijfde robotpapa die eenoudergezinnen moet vervolledigen en kinderen de zin vh leven moet gaan uitleggen. De mensheid wordt zwak en AI wordt onze ondergang, niet omdat AI superieur is, maar omdat deze generaties niet begrijpen dat het leven lijden is en nooit beter worden of iets ZELF kunnen. My 2 cents.

Plaats een reactie

Delen