Joe Biden (Shutterstock)

Shutterstock

Uncategorized

Joe Biden hield overheidsdocumenten op irreguliere wijze bij

Carl Deconinck

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zes jaar lang geheime documenten uit zijn tijd als vicepresident op irreguliere wijze bijgehouden. Dat werd nu ontdekt. Een gelijkaardige zaak bij de vorige president, Donald Trump, leverde gewapende, nachtelijke huiszoekingen op.

Een toevallige ontdekking zorgt voor vervelende problemen bij Amerikaans president Joe Biden. Bij de opruiming van één van zijn kantoren werden staatsgeheimen ontdekt die hij illegaal bewaarde. De documenten dateren uit zijn tijd als vicepresident onder Barack Obama tussen 2009 en 2017. De Democraat had ze moeten overhandigen aan het Nationaal Archief. De ontdekking gebeurde al in november van vorig jaar, maar bleef onder de radar.

De zaak is ook explosief omdat zijn voorganger Donald Trump in een gelijkaardige zaak met alle ernst wordt behandeld. Het ministerie van Justitie deed in de zomer een FBI-inval in Trumps landgoed in Florida. Tegen de Republikein werden aanklachten ingediend en werd er een speciale onderzoeker aangesteld. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN gaat het om een tiental documenten, waarvan enkele “met het hoogste niveau van geheimhouding”. De autoriteiten hebben nog geen informatie verstrekt over de concrete inhoud.

“Met twee maten meten”

Het Witte Huis heeft nu toegegeven dat Bidens advocaten de papieren in een afgesloten kast ontdekten toen ze het kantoor in november opruimden. De 80-jarige president had de kamers tot 2020 gebruikt en vergat de documenten toen hij verhuisde. De documenten werden onmiddellijk overhandigd aan het Nationaal Archief. Gisteren weigerde de president op een persconferentie in Mexico City vragen van journalisten over de zaak te beantwoorden. Het kamp van Biden benadrukt dat zijn eigen advocaten de documenten vonden. Daarom verschilt de situatie volgens Biden compleet van die met Donald Trump.

Destijds noemde Biden het gedrag van Trump “totaal onverantwoordelijk”. Nu wordt de zittende president beschuldigd van gelijkaardige feiten. Het verschil is dat Trump de documenten na een bevel weigerde te overhandigen en het daardoor uitdraaide op een huiszoeking, terwijl de papieren van Biden “onmiddellijk” werden overhandigd aan de autoriteiten.

Trump reageerde quasi onmiddellijk nadat het nieuws bekend werd gemaakt: “Wanneer doet de FBI een inval in de vele huizen van Joe Biden, misschien zelfs in het Witte Huis?” De recent verkozen leider van het Huis van Afgevaardigden, Republikein Kevin McCarthy, trok de vermeende timing van de vondst in twijfel: “Oh echt? Hebben ze dit nu pas gevonden na al die jaren?” Volgens de kersverse voorzitter van het Congres bewijzen de documenten dat de Democraten eerder vooral Trump politiek wilden beschadigen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/xi-en-biden-de-opvoering-het-scenario-en-de-beoordeling/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Joe Biden hield overheidsdocumenten op irreguliere wijze bij”

Plaats een reactie

Delen