Vanaf juni behoort ondergetekende tot het doelpubliek van cd&v (ik word dan 60). Op de nieuwjaarsreceptie kondigde voorzitter Mahdi aan dat zijn partij bewust op 60-plussers gaat mikken. Er komen zelfs voorbehouden plaatsen voor senioren op de kieslijsten.
Het is eigenlijk een sterk plan. De facto is cd&v reeds een partij voor oudere kiezers. Het is een goede zet van Mahdi om van een nood een deugd proberen te maken. De 60-plussers maken al bijna een kwart van de Vlaamse bevolking uit en dat aandeel zal blijven groeien. Bovendien kampt die groep met specifieke problemen die vrij weinig aandacht krijgen van politieke partijen. We leven in een vergrijzende samenleving, maar politieke partijen hebben nog steeds de mond vol van ‘verjonging’ en ‘vernieuwing’ en huiveren voor een imago dat op enige wijze oubolligheid zou uitstralen.
Ouderen worden in deze samenleving snel afgeschreven. Vorige maand toonde een onderzoek van de UGent aan dat leeftijd, niet afkomst, over heel Europa de belangrijkste discriminatiegrond is op de arbeidsmarkt. Als 60-plusser is het vrijwel onmogelijk nog werk te vinden.
Digitale kloof
Ook de steeds digitaler wordende samenleving laat vele ouderen achter. Om ten volle te kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven, soms zelfs om een beroep te kunnen doen op een aantal essentiële diensten, wordt steeds meer kennis van computers en het internet vereist. Veel ouderen beschikken niet over die kennis. Je kan hen de basis leren, maar het is onmogelijk hen actueel te houden over een wereld die extreem snel verandert.
De leeftijdsgebonden digitale kloof groeit dan ook. De plannen van de grootbanken om het aantal geldautomaten drastisch te verminderen werden zeer slecht onthaald door de Vlaamse ouderenraad, net als alle suggesties om cash geld uit de samenleving te bannen.
Vorige week besliste de Vlaamse regering dat papieren dienstencheques afgeschaft zullen worden en dat die alleen nog digitaal verkrijgbaar zullen zijn. De verantwoordelijk minister, cd&v’er Brouns, zegt dat mensen die “minder digitaal vaardig” zijn – lees: ouderen – dan maar een volmacht moeten geven aan een familielid of vriend. Ouderen worden met andere woorden door de overheid vernederend afhankelijk gemaakt van de gunsten van anderen. Is dit hoe cd&v zijn doelpubliek wil behagen? Er schuilt dus een enorm kiespotentieel bij een groep mensen die te weinig politiek aangesproken en bediend wordt. In het verleden waren electorale opstoten van de partij Waardig Ouder Worden, die echter snel uiteenviel door amateurisme, al een signaal. Wie opkomt voor de ouderen zal echter ook de moed moeten hebben om af en toe tegen maatschappelijke trends en politieke mode in te gaan. Ja, om conservatief te zijn. Politieke moed is niet iets waar cd&v voor bekendstaat. De vraag is ook of het voor dit zinkende schip – de partij gaat volgens de laatste peilingen richting kiesdrempel – niet te laat zal zijn.