Met Paul Magnette (PS) is er na Joëlle Milquet nu een ‘Monsieur Non’ die op voorhand alle onderhandelingen over een staatshervorming na de verkiezingen in 2024 afwijst. Of de Brusselse socialisten het daar mee eens zijn, is nochtans geen zekerheid. Voor Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is een staatshervorming geen taboe. Hij ziet er een manier in om de bloedrode Brusselse begroting op orde te krijgen. “Meer bevoegdheden betekent meer geld”, is de redenering.
La Libre berichtte onlangs dat de Franstalige partijen onder leiding van lokaal PS-voorzitter Ahmed Laaouej in het geniep al meerdere vergaderingen hadden georganiseerd om te toekomst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te bespreken. Leden van Nederlandstalige Brusselse partijen die hier geruchten van opvingen, werden afgewimpeld. Op die informele vergaderingen zouden de Franstalige partijen het gehad hebben over wat een mogelijke staatshervorming zou kunnen betekenen voor Brussel.
Het initiatief van Laaouej doet vermoeden dat de Franstalige partijen in Brussel zich bewust zijn van de huidige politieke situatie in Vlaanderen. Vlaams Belang en N-VA zijn in de peilingen de grootste partijen. Als dat na de verkiezingen in 2024 ook het geval is, zal er tenminste fors gediscussieerd worden over een staatshervorming. Mogelijk vormen de twee V-partijen zelfs een electoraal blok waarmee ze een regering zonder constitutionele ambities volledig kunnen blokkeren.
Volwaardig gewest
Rudi Vervoort (PS) doet die vergaderingen af als een “non-evenement”, maar gaf toe dat er daar gesproken is over mogelijkheden om de Brusselse staatsstructuur te vereenvoudigen. Zo zou Brussel een volwaardiger Gewest kunnen vormen, door bevoegdheden zoals Sport of kinderopvang over te hevelen van de gemeenschappen. Op die manier zou de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie samengevoegd kunnen worden met het gewest.
De Franstalige Brusselse socialisten zien in een versterking van het Brussels Gewest vooral een manier om de gigantische putten in de Brusselse begroting te dichten. “Meer bevoegdheden voor het Gewest betekent ook meer middelen”, oordeelt Vervoort. Momenteel is er een begrotingstekort van 1,4 miljard euro en de schuld dreigt op te lopen tot bijna 13 miljard euro. Het Rekenhof haalde onlangs ook vernietigend uit naar de Brusselse regering, die er al jarenlang niet in slaagt orde op zaken te stellen.
Lees ook: