Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) stelde vandaag de asielstatistieken van het afgelopen jaar voor. Het aantal asielaanvragen steeg met ruim veertig procent ten opzichte van vorig jaar en ons land blijft behoren tot de groep van EU-lidstaten die – in verhouding tot de bevolking – het hoogst aantal verzoeken moet verwerken. De Moor gaf toe dat er structurele hervormingen nodig zijn om de grote toestroom aan te kunnen. “We moeten niet meteen een trendbreuk verwachten”, waarschuwt De Moor.
Staatssecretaris De Moor pleit ervoor zo snel mogelijk enkele wetswijzigingen door te voeren om de migratiestroom richting België – die ervoor zorgt dat de asieldiensten verzadigd raken en er mensen op straat en zelfs in kraakpanden waar uitgestorven gewaande ziektes welig tieren moeten slapen – beter te controleren.
Meer dan 100.000 verzoeken
In 2022 dienden er in België 36.871 mensen een verzoek tot internationale bescherming in. Dat is 42 procent meer ten opzichte van 2021. De vluchtelingenstroom groeide vanaf de tweede helft van 2021 al en heeft zich alleen maar voortgezet in 2022. In 70,6 procent van de aanvragen ging het om mannen. De belangrijkste herkomstlanden zijn Afghanistan, Syrië, Palestina, Burundi en Eritrea. 43 procent van de verzoekers kregen van het CGVS uiteindelijk te horen dat ze daadwerkelijk asiel kregen.
Daarnaast vroegen 63.356 mensen tijdelijke bescherming voor de oorlog in Oekraïne. In totaal zochten dus 100.227 mensen bescherming in België.
De Dienst Vreemdelingenzaken licht toe dat minstens 14.537 zich al geregistreerd hadden in ander EU-land. Dat zijn dus mensen die de Dublin-regels niet volgen, waardoor de asieldiensten van lidstaten als België te hard onder druk komen te staan. De Moor roept andere lidstaten op om de Dublin-regels te respecteren.
Vandaag beschikt Fedasil over een 34.000-tal opvangplaatsen – een absoluut record in België. Daar zijn de opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen niet bijgeteld. Omdat er nu nog steeds mensen op straat en in kraakpanden slapen, probeert Fedasil nog (tijdelijke) opvanginitiatieven te openen. In 2022 heeft Fedasil 804 personeelsleden aangeworven om opvang te kunnen openen.
Waarom België?
België behoort samen met landen als Oostenrijk, Nederland, Zwitserland, Luxemburg en Griekenland tot de landen waar de meeste asielaanvragen binnenkomen. “Het is opvallend dat het aantal verzoeken in de Scandinavische landen zeer laag blijft”, schrijft het rapport.
Via Griekenland komen heel veel asielzoekers Europa binnen (denk daarbij bijvoorbeeld aan het eiland Lesbos), waardoor er daar ook veel aanvragen worden geregistreerd. Bij andere niet-grenslanden zoals België en Nederland, is het niet altijd duidelijk waarom er zoveel aanvragen binnenkomen. Voor niet-begeleide minderjarigen is België aantrekkelijker op vlak van sociale zekerheid, zeker in Vlaanderen met het ‘Groeipakket’. Voor Burundezen, die ook een groot aandeel in de asielstatistieken hebben, geldt de uitgebreide diaspora in België als argument om naar ons land te komen.
Oppositie
Oppositiepartij Vlaams Belang noemt de asielstatistieken van 2022 “ronduit desastreus”. De 36.871 aanvragen vormen het hoogste cijfer sinds de asielcrisis van 2015. In slechts 43 procent van de aanvragen was er een positieve beslissing. “Dit toont andermaal zonneklaar aan dat het asielbedrog welig tiert en onze opvangcentra in grote mate bevolkt worden door mensen die hier niets te zoeken hebben”, oordeelt Dries Van Langenhove.
De verklaring waarom de Scandinavische landen in tegenstelling tot een aantal jaar geleden niet meer populair zijn bij asielzoekers hoeft volgens het Kamerlid niet ver gezocht te worden. “De Scandinavische landen deden de afgelopen jaren immers datgene wat de Belgische regering manifest weigert te doen: effectieve en efficiënte maatregelen nemen om de instroom in te dammen. Zolang dergelijke maatregelen uitblijven, zullen de jaarcijfers voor 2023 er niet veel beter uitzien.”
“De asielcrisis is heel ernstig, de achterstand blijft toenemen en België is en blijft het Europese land van melk en honing”, concludeert Kamerlid Theo Francken (N-VA).
Lees ook: