Meer discriminatie op uiterlijk dan op afkomst bij sollicitaties

Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Meer discriminatie op uiterlijk dan op afkomst bij sollicitaties

Wannes Neukermans

Een doctoraatsonderzoek van Louis Lippens onder begeleiding van professor Stijn Baert aan de UGent wijst uit dat er op de arbeidsmarkt meer gediscrimineerd wordt op basis van uiterlijk dan op basis van etniciteit. Dat is de conclusie na een studie over wereldwijde praktijktesten, met in totaal meer dan 900.000 fictieve sollicitaties.

De voornaamste reden tot afwijzing is daarbij nog steeds een arbeidsbeperking: mensen met een fysieke beperking krijgen 41 procent minder positieve reacties op een sollicitaties.

Leeftijd

En hoewel het wereldwijd de meest onderzochte vorm van discriminatie is, komt etniciteit niet op de tweede plaats. Al moet daar wel een kanttekening bij geplaatst worden: mensen met een Maghrebijns-Arabische achtergrond hebben veel minder kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek dan andere etnische minderheidsgroepen.

Op de tweede plaats staat een lage fysieke aantrekkelijkheid: ‘lelijke’ mensen krijgen tot 37 procent minder positieve reacties op hun sollicitaties.

Discriminatie op grond van leeftijd komt op de derde plaats. En in Europa is dat nog het ergst. Want hoewel het in de VS goedkoper is om mensen – ook oudere werknemers – te ontslaan, werven Amerikaanse bedrijven ook sneller oudere werknemers aan.

LGBT

Opvallend genoeg wijst het onderzoek van Lippens uit dat geslacht veel minder een rol speelt dan gedacht. “Er is niet echt een duidelijk bewijs voor. Sommige onderzoeken wijzen heel hard op discriminatie tegenover vrouwen, terwijl anderen net discriminatie tegenover mannen aantonen.”

Wat wel opvalt, is dat mensen die zeer open over hun LGBT-geaardheid communiceren in hun sollicitatie, 30 procent minder positieve reacties krijgen op hun sollicitaties.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/stijn-baert-professor-arbeidseconomie-ugent-alles-wat-arbeidsmarktbeleid-is/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Meer discriminatie op uiterlijk dan op afkomst bij sollicitaties”

  1. Mensen met een Maghrebijns-Arabische achtergrond hebben veel minder kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. Tja, de “incidenten” tijdens de voetbal en tijdens oudejaar zijn geen denderende reclame natuurlijk.

Plaats een reactie

Delen