Verdachte opgepakt na schietpartij in ziekenhuis Rotterdam

Brandstichting in ziekenhuis. Twitter

Uncategorized

Migranten die voor korte tijd in EU verblijven moeten biometrische gegevens afstaan

Wannes Neukermans

Migranten die voor een periode van maximaal 90 dagen in de Europese Unie willen verblijven, zullen bij hun registratie ook hun biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsscan) moeten afstaan. Op die manier zal er een betere controle gebeuren op wie effectief de EU weer verlaat. “Zo kunnen we van iedereen die hier verblijft onmiddellijk weten wie langer blijft dan mag”, reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor. “Te veel mensen komen vandaag naar hier voor een kort verblijf en verdwijnen dan van de radar.”

De commissie Binnenlandse Zaken keurde vandaag een wetsontwerp goed dat de invoering van het Europees in- en uitreissysteem voor migranten moet mogelijk maken. Bij aankomst zullen migranten die voor een kort verblijf in Europa blijven hun paspoort, datum van vertrek, vingerafdrukken en gezichtsscan moeten afstaan. Wie weigert, mag niet binnen in de Europese Unie.

Korteverblijvers

Op die manier willen de Schengenlanden voorkomen dat mensen zich registreren voor kort verblijf, maar uiteindelijk veel langer illegaal in een Europees land verblijven. Voor de coronacrisis kwamen er jaarlijks zo’n 190.000 mensen naar ons land met een visum kort verblijf. In realiteit ligt het aantal mensen dat voor een korte periode naar ons land reist nog veel hoger. Feit is ook dat een serieus aandeel van die korteverblijvers ook nadat de geldigheid van hun visum afloopt in Europa blijven.

Momenteel worden die korteverblijvers niet geregistreerd en verloopt de controle moeizaam. “De politie moet langsgaan op de woonplaats of moet op goed geluk aanbellen bij buren om te vragen of zij weet hebben of migranten nog op een adres verblijven”, legt De Moor uit. “De politie heeft wel wat beters te doen met haar schaarse tijd om die controles uit te voeren.”

Het nieuwe systeem moet het veel moeilijker maken voor migranten om door de mazen van het net te glippen. Voor elke grensoversteek is er namelijk een datum, identiteit én de biometrische gegevens geregistreerd. De Belgische overheid zal ook automatisch op de hoogte gebracht worden wanneer iemand niet binnen de voorziene termijn naar het thuisland is teruggekeerd, zodat deze personen kunnen worden opgespoord. “Wie visumvrij naar Tsjechië reist maar na 90 dagen verder reist naar ons land met valse documenten of zonder paspoort is met dit systeem geregistreerd in de databank en zo is er een spoor van aankomstdatum in de EU-zone”, besluit de staatssecretaris.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/molenbeeks-burgemeester-moureaux-ps-wil-staatssecretariaat-asiel-en-migratie-schrappen-vlaamse-politieke-spelletjes/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Migranten die voor korte tijd in EU verblijven moeten biometrische gegevens afstaan”

  1. Wat voor lulkoek is dat ‘ migranten moeten biometrische gevens laten registreren.’ Deze woorden schrijf ik vanuit Kenya. Toen ik hier twee weken geleden binnen kwam werden mijn biometrische gegevens ingeschand, vingerafdrukken, irisscan en deze werden gekoppeld aan het Visa dat daarvoor had moeten kopen. Naar mijn ervaring zal ik binnenkort bij mijn vertrek, dezelfde registraties moeten ondergaan. Hier protesteert er niemand. Wat voor kluchtzangerij is dat daar in België ?

  2. vingerafdrukken en gezichtsscan – OM TE LACHEN IS DAT HIER _ De uitgewezen gelukzoekers, of migrantenbedriegers , krijgen altijd een document om binnen de 24 uur het land te verlaten – en hoeveel jaren blijven ze dan toch nog hier , gewoonweg altijd , ze worden beschermd door Ngo’ s – pro deo advocaten , linkse politiekers die hun de weg toont -linkse pers – Wokers enz. En van wat leven die nog toch al ongeveer 200 000 illegalen hier juist ja of van Zwart werk of van te stelen
    Heel ons beleid ivm migratie is al 15 jaar om van te kotsen en het wordt gewoonweg al die jaren echt door onze strot geramd

Plaats een reactie

Delen