Na 'Het verhaal van Vlaanderen': Historicus Joren Vermeersch over de Guldensporenslag en Vlaanderen in 1302

Inzet: Joren Vermeersch.

PAL CAST

Na ‘Het verhaal van Vlaanderen’: Historicus Joren Vermeersch over de Guldensporenslag en Vlaanderen in 1302

Stijn Derudder

Joren Vermeersch is historicus en auteur van het boek ‘1349, hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde’. Een onderwerp dat in aflevering 5 van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ besproken zal worden. Vermeersch werkt nu aan een nieuw groot boek, namelijk ‘Vlaanderens waanzinnigste eeuw’. Dat boek zal gaan over onze 14de eeuw en komt in het najaar uit bij Borgerhoff en Lamberichts.

Aflevering 3 van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ eindigde op het einde van de tiende eeuw. Aflevering 4 begint meteen al in 1301 en over de periode van 1000 tot 1300 wordt slechts heel kort iets gezegd. Daar gaan wij iets meer over vertellen in deze podcast, maar ook over het Vlaanderen van rond 1302, rond de Guldensporenslag dus.

Joren Vermeersch heeft het onder meer over de technologische revolutie van het weefgetouw en wat daar de impact van was, hoe het eraan toeging op het Vlaamse platteland en in de Vlaamse steden, hoe er in 1300 al heel veel kenmerken van het huidige Vlaanderen te zien waren en hoe het in Vlaanderen verliep de decennia na de Guldensporenslag. Bovendien passeren er nog heel wat interessante figuren en gebeurtenissen in de podcast, denk maar aan de kruistochten, Boudewijn I van Constantinopel en de Bourgondiërs.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

3 gedachten over “Na ‘Het verhaal van Vlaanderen’: Historicus Joren Vermeersch over de Guldensporenslag en Vlaanderen in 1302”

  1. Wat is dat toch met die reeks? Zie ik daar geen leeuw met een rood tongetje en rode nageltjes, dus een travestie leeuw.
    Was de leeuwenvlag niet enkel geel en zwart of heb ik het al die jaren verkeerd voor?

Plaats een reactie

Delen