Oeganda begint samen met Frankrijk en China naar olie te boren, ondanks Europees verzet

Oeganda begint samen met Frankrijk en China naar olie te boren, ondanks Europees verzet

Uncategorized

Ondanks Europees verzet gaat Oeganda samen met Frankrijk en China naar olie boren

Carl Deconinck

Oeganda is van plan om de olie te exporteren en te raffineren en lokale petrochemische industriële projecten te ondersteunen. Het krijgt daarbij de steun van Frankrijk, maar ook van China. Het Europees Parlement had heel wat kritiek geuit op het project vanwege milieu-en mensenrechtenkwesties, maar die kritiek werd aan de kant geschoven.

President Yoweri Museveni heeft dinsdag Oeganda’s eerste van vier booreilanden opdracht gegeven om te beginnen met boren in het Kingfisher-veld aan de oevers van het Albertmeer. De drie andere boorplatformen zullen worden geïnstalleerd bij Tilenga. Het land ontdekte in 2006 dat er olie in de bodem zat en zou reserves hebben ter waarde van ongeveer 6,5 miljard vaten.

Het olieplatform dat vandaag begon met boren is in november 2022 geïnstalleerd op de Kingfisher-site en wordt geëxploiteerd door China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). De andere platformen, bij Tilenga in het westen van Oeganda, wordt geëxploiteerd door het Franse TotalEnergies.

Milieu-en mensenrechtenkwesties

Tijdens de ingebruiknameceremonie bedankte Museveni de Franse regering voor het feit dat ze niet heeft toegegeven aan de druk van het Europees Parlement op TotalEnergies om het Oeganda-project te laten vallen vanwege milieu- en mensenrechtenkwesties. “Frankrijk heeft ons geen problemen gegeven. Voor het EU-parlement hebben we hen gezegd dat ze naar de hel moeten gaan, maar de Franse regering heeft ons geen problemen bezorgd,” zei Museveni.

“Deze olie is helemaal geen probleem. Allereerst is de koolstofdioxide die uit deze fossiele brandstoffen komt niet per se een probleem als er goed mee wordt omgegaan.” Vorig jaar namen de leden van het Europees Parlement een resolutie aan waarin werd opgeroepen om het pijpleidingproject stop te zetten op grond van milieu- en mensenrechtenredenen. Milieuactivisten zeggen dat de bouw van de East African Crude Oil Pipeline (EACOP), die in de buurt van het Victoriameer loopt, de watervoorziening zal vervuilen en dieren in het wild zal schaden.

Ook China gaat niet akkoord met de lezing van het Europees Parlement. In reactie op het besluit van de EU vorig jaar zei de Chinese ambassadeur in Oeganda Zhang Lizhong dat het blok “het excuus van milieu- en mensenrechtenkwesties niet mag gebruiken om de ontwikkeling van de olievelden en de oliepijpleiding te blokkeren”. De Chinese ambassadeur sprak van een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de Oegandese olie-industrie. Hij meent dat dit alles “een verreikende impact zal hebben op de sociaaleconomische transformatie van Oeganda”.

Winst

Indien de prijzen voor olie wat stabiel blijven, rekent de Oegandese overheid op een inkomen van 360 miljoen dollar per jaar. Het door het Franse TotalEnergies geëxploiteerde Tilenga Project dat 190.000 vaten olie per dag zal produceren zal goed zijn voor 85 procent van de verwachte olie-inkomsten. Het project zal naar verwachting in 2025 40.000 vaten olie per dag produceren.

De president van Oeganda zei dat het land de olie-inkomsten zorgvuldig zou gebruiken voor de ontwikkeling van het land. De regering heeft eerder gezegd dat de inkomsten zouden worden gebruikt voor de ontwikkeling van transport- en energie-infrastructuur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Ondanks Europees verzet gaat Oeganda samen met Frankrijk en China naar olie boren”

Plaats een reactie

Delen