Er zijn nu op verschillende plaatsen geheime documenten gevonden die in bezit waren van Amerikaans president Biden. Hoeveel het er intussen zijn, is onduidelijk. Er is een openbare onderzoeker aangesteld die de hele zaak moet onderzoeken. De eventuele rol van China in het verhaal zorgt voor ongerustheid.
Maandagavond onthulde het Witte Huis dat geheime documenten die dateren uit Bidens tijd als vicepresident in november werden ontdekt in het Penn Biden Center. De persoonlijke advocaten van de president overhandigden de documenten vervolgens aan de National Archives and Records Administration. Joe Biden zou zes jaar lang geheime documenten uit zijn tijd als vicepresident op irreguliere wijze hebben bijgehouden. Daaronder zaten ook belangrijke documenten met staatsgeheimen, top secret gelabeld. Nu blijkt dat er nog meer geheime documenten gevonden zijn, dit keer bij Biden thuis in Wilmington, Delaware.
Hypocrisie
De Republikeinse oppositie verwijt Biden hypocriet te zijn, omdat hij enkele maanden geleden voormalig president Trump aanviel omdat die staatsdocumenten wilde bijhouden terwijl hij daar geen recht op had. “Hoe is dit in godsnaam mogelijk?”, reageerde hij toen. Bovendien is het opvallend dat de zaak nu pas in het nieuws komt. De eerste documenten werden al in november gevonden.
Verder is de denktank waar de documenten van Biden gevonden zijn onderdeel van de universiteit van Pennsylvania. Die universiteit begon tientallen miljoenen dollars uit China te ontvangen vanaf de aankondiging dat men het ‘Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement’ zou oprichten. Biden had net zijn termijn als vicepresident beëindigd en zou het centrum gaan leiden. Hij mocht ook les geven aan de universiteit. Daarvoor kreeg hij een fikse vergoeding van ongeveer 1 miljoen dollar per jaar.
Veel geld
In de denktank werkten er ook verschillende figuren rond Biden, zoals huidig minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. Zeker tien topfiguren zouden posities hebben aangehouden in de bewuste denktank en er dus ook geld hebben voor ontvangen. In oktober 2020 diende een overheidswaakhond al klacht in bij het ministerie van Justitie en eiste het een onderzoek naar 22 miljoen dollar aan anonieme donaties uit China. De universiteit wilde nooit meewerken aan onderzoeken naar de identiteit van de Chinese donoren en ontkent ooit anoniem Chinees geld te hebben gekregen. Biden zelf reageerde niets af te weten van de geklasseerde documenten, maar veel Republikeinen zien een verband met de zakenbelangen die de Bidens in China zouden hebben.
Verschillen met Trump
De zaak doet sterk denken aan hoe de FBI omging met Donald Trump nadat die ook geheime documenten met zich mee had genomen na zijn termijn. Toch zijn er enkele verschillen tussen de twee zaken. Zo is de residentie van Trump, Mar-a-Lago, een private woonst én was het beschermd door de geheime diensten. Trump verzette zich tegen de overdracht van de documenten aan het archief, terwijl dat de normale gang van zaken is. Daarom kwam er een huiszoekingsbevel en er hangt hem zelfs een vervolging boven het hoofd.
De gebouwen waar Biden de documenten bewaarde waren in een zeer toegankelijk gebouw met amper bescherming. Er passeerde veel volk en er vonden zelfs huwelijken en private feestjes plaats. Toch zouden de documenten bewaard zijn in een privélokaal waar niemand kwam. Bovendien verzette Biden zich niet tegen de inbeslagname van de documenten door het archief.
Minister van Justitie Garland heeft na lang aandringen de zaak overgedragen aan een speciale raadsman, zoals hij deed met het onderzoek naar geheime dossiers van voormalig president Donald Trump. Het Witte Huis is bijzonder karig met commentaar, maar zegt wel mee te willen werken aan het onderzoek van de aangestelde openbare onderzoeker.
Lees ook: