Open Vld lanceert congres 'Voor een Vrij en Sterk Land'

Egbert Lachaert en Alexander De Croo tijdens het eerste congres van 'Liberaal Vuur'. Photo News

Uncategorized

Open Vld lanceert congres ‘Voor een Vrij en Sterk Land’

Anton Schelfaut

Van 12 tot en met 14 mei organiseert Open Vld een congres onder de noemer ‘Voor een Vrij en Sterk Land’. Het driedaags congres vormt het sluitstuk van de reeks ‘Liberaal Vuur’ en vindt plaats in het Kuipke in Gent.

Het congres zal worden voorgezeten door vicevoorzitters Stephanie D’Hose en Jasper Pillen. Voorzitter Egbert Lachaert wil er de inhoudelijke lijnen van zijn partij op scherp stellen in de aanloop naar de verkiezingen van 2024.

De werkzaamheden gaan op vrijdag van start met een ideologisch deel. Dat wordt ingeleid door Europees Parlementslid Guy Verhofstadt en voorgezeten door partijvoorzitter Egbert Lachaert, Europees Parlementslid Hilde Vautmans en Eva De Bleeker, Internationaal Officier voor Open Vld. Zij zullen een antwoord proberen te formuleren op de vraag wat de uitdagingen zijn voor liberalen “in een tijd van radicalisme en extremisme”.

Volgens D’Hose belooft het een interessante discussie te worden, gelet op “het oprukkend extremisme in Europa”. “We moeten daartegenover een offensief liberaal verhaal plaatsen”, benadrukt ze.

Sterk België en Vlaanderen

Op zaterdag buigen de congesdeelnemers zich over de liberale krijtlijnen die de komende jaren relevant zullen zijn voor België. “Wij willen een sterk land, geen verdeeld land. Om een sterk België en sterk Vlaanderen te hebben, kunnen er echter veel zaken beter”, geeft Pillen toe.

Voor de vicevoorzitter van Open Vld is het belangrijk dat alle burgers participeren. “We kunnen niet langer aanvaarden dat velen beslissen passief te blijven, niet te werken en niet deel te nemen aan de samenleving. Zo geraken we er niet”, waarschuwt hij.

Tot slot willen de liberalen met ‘groene groei’ een antwoord bieden op de klimaatuitdagingen. Op zondag wordt het congres afgesloten met speeches van onder anderen premier Alexander De Croo.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Open Vld lanceert congres ‘Voor een Vrij en Sterk Land’”

  1. Een vrij en sterk land, waar sedert Ovld de toon zet in vivaldi de media en justitie nog nooit zo gepolitiseerd zijn geworden? Met vrij en sterk bedoelt Lachaert waarschijnlijk iets in de zin van enkel wat de linkse liberalen zeggen is heilig, en alles wat iemand anders enig vorm van kritiek op heeft valt onder “extreem rechts” en dient bij voorkeur afgeschoten te worden (JC en YV). Religieuze fundamentalisten die aanslagen plegen en effectief mensen vermoorden krijgen dan in het slechtste geval een schot in het been. Je bent volgens Lachaert vrij om subsidies uit te delen aan bij grote voorkeur allochtonen (El Kouakibi), vrij om te liegen over de begroting, vrij om enkel de MSN media te lezen die 725Mio kreeg om enkel “goede” dingen te schrijven en vrij om, moest het mislopen, je dossier onder dat van de bende van Nijvel of dat van El Kouakibi te klasseren. Het moet een sterk land zijn dat zonder probleem criticasters mag afschieten, een veelvoud van de stemmen van je eigen partij van elke vorm van regeren uit te sluiten en als je moet sterk genoeg zijn om te kunnen weglopen als men je om duiding vraagt in de door jouw betaalde pers. Terecht heeft de Vlaming genoeg van dit soort parodieën van deze vorm van “democratie”.

  2. Groene groei? Afspraken tussen de 2% partijtjes zijn al gemaakt voor samensmelting uit levensbehoud in 2024? CDnV met 5% erbij en kiesdrempel is geen probleem meer… 🤦 Ze kunnen dan tenminste het groene programma volgen zonder zichzelf te verloochenen…

  3. ik hoop dat de vld onder de 4%uitkomt;er zijn nog altijd zotten die voor dat partijtje kiezen,gelukkig ben ik daar al 25 jaar van verlost en genezen.NVA-VB moet Vlaanderen regeren en op federaal vlak een blok vormen zodat de rest van de vivaldidioten het confederalisme zullen moeten aanvaarden of het bicefale als voorloper voor de onafhankelijkheid binnen de grenzen in 1831 getekend

  4. Dominique. Ik heb bij Theo Francken in Terzake (31.01.23) andere geluiden gehoord. Bij N-VA telt een prioriteit: graaipolitiek in de Wetstraat en in de Vlaamse regering. De socialisten kunnen die ambities realiseren, in 2024, gelooft onze renegaat Bart. Een Vlaamse stem voor N-VA is een stem tegen Vlaanderen zo simpel is dat.

Plaats een reactie

Delen