De zaak-Chovanec: tuchtprocedure tegen drie hogere officieren

De zaak-Chovanec

Uncategorized

Parket oordeelt: politie niet verantwoordelijk voor overlijden Chovanec

Wannes Neukermans

De 38-jarige Jozef Chovanec overlijdt op 23 februari 2018 nadat hij wordt opgepakt door de luchtvaartpolitie. Vijf jaar later oordeelt het parket van Charleroi dat de politie niet verantwoordelijk is voor de dood van de Slovaak. De onderzoeksrechter moet nu beslissen of er een extra onderzoek moet komen.

Jozef Chovanec stierf op 28 februari 2018 na een hardhandig politieoptreden in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man gedroeg zich agressief toen hij een vlucht wilde nemen naar Slovakije en zou de nodige documenten niet bij zich gehad hebben. Daardoor werd hij opgepakt.

Beelden

Vorig jaar lekten beelden van in de politiecel uit. Daarop is te zien hoe Chovanec tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur bonkt. Vervolgens wordt de man door agenten in bedwang gehouden en krijgt hij een kalmeringsmiddel toegediend. Op de beelden is echter ook te zien hoe de betrokken agenten lachen en één van hen een Hitlergroet maakt.

In maart 2019 was de onderzoeksrechter al klaar met het onderzoek, maar de weduwe van Chovanec oordeelde dat het erg onvolledig was. “Blijkbaar is meneer Chovanec door zichzelf overleden”, klinkt het cynisch bij advocate Ann Van de Steen. Ze vroeg daarom een extra onderzoek. Donderdag beslist de raadkamer wat ermee zal gebeuren.

Weigert de onderzoeksrechter een extra onderzoek, kan de advocaat nog in beroep gaan. Pas na heel die procedure komt de zaak weer voor de raadkamer voor een definitieve beslissing.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/09/stierf-chovanec-door-verwondingen-die-hij-zichzelf-toebracht/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Parket oordeelt: politie niet verantwoordelijk voor overlijden Chovanec”

  1. Dus een gestoorde politie vrouw die de Hitlergroet bracht wordt door het parket uit de wind gezet. Als een Vlaming zoiets doet moet hij onmiddellijk een bezoek brengen aan de Dossin kazerne in de thuisbasis van SSomers en krijgt een ferme pv aan zijn broek gesmeerd! Het is hetzelfde parket/gerecht dat het steeds heeft over het gevaar van extreem rechts maar schijnbaar komt dit enkel in Vlaanderen voor.

  2. Zelf maak ik een onderscheid tussen extreem-rechts en neonazis. Wat die politiedame met Hitlergroet betreft, zie ik vooral een totaal gebrek aan maturiteit, normenbesef en gebrek aan respect voor de rechten van de burger/mens. In mensentaal een politieapparaat dat haar deontoligische negeert. Quid integretiteit van het parket terzake? Onze liberale justitie geeft te veel de indruk een partijdige en politiek gemanipuleerde instelling te zijn. Quid het parlement? Een praatbarak gevuld met blinde volgers van de particatie. Het is niet de Dossinkazerne, een politieke instelling, ook al, die het falen van de staat en haar personeel, gaat corrigeren.

Plaats een reactie

Delen