Poolse eerste minister wil doodstraf opnieuw invoeren voor zware misdaden

Mateusz Morawiecki. Shutterstock

Uncategorized

Poolse eerste minister wil doodstraf opnieuw invoeren voor zware misdaden

Carl Deconinck

De conservatieve eerste minister van Polen, Mateusz Morawiecki, heeft gezegd dat hij een voorstander is van de doodstraf voor zware misdadigers. Hij erkent daarmee dat hij als katholiek niet akkoord gaat met de leer van de katholieke kerk.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft zich verrassend uitgesproken voor de doodstraf. Morawiecki, een praktiserend katholiek, maakte de opmerkingen maandag tijdens een openbare vraag-en-antwoordsessie met Facebookgebruikers. Toen een schijnbare criticus hem vroeg of de doodstraf zijn regering ervan zou kunnen weerhouden meer schade toe te brengen aan de samenleving, zei Morawiecki dat het een scherpe vraag was, maar ging verder met het beantwoorden ervan.

“Naar mijn mening zou de doodstraf toelaatbaar moeten zijn voor de zwaarste misdaden”, zei Morawiecki. Daarbij benadrukte hij zelf dat hij het niet eens is met de leer van de kerk, omdat hij een voorstander is van de doodstraf.

Hij noemde de afschaffing ervan een ‘voorbarige uitvinding’. Regeringswoordvoerder Piotr Müller werd gevraagd wat voor soort misdaden Morawiecki precies in gedachten had. Hij zei ervan uit te gaan dat de premier bijvoorbeeld meerdere moorden, moorden met extreme wreedheid, met voorbedachten rade of oorlogsmisdaden bedoelde.

Mensenrechten

De regering lijkt echter niet onmiddellijk van plan te zijn de doodstraf opnieuw in te voeren en het onderwerp staat niet op de agenda. “Het was een vraag uit het publiek en de premier deelde zijn persoonlijke mening over de zaak”, aldus de woordvoerder. “We zijn ondertekenaars van het mensenrechtenhandvest en het verbiedt de doodstraf.”

De oppositie reageert desalniettemin furieus op de uitspraken van de Poolse premier. Volgens haar zijn dergelijke opvattingen “typerend voor autoritaire heersers”.

Ook bij andere regeringsleiders in de EU zal Morawiecki weinig medestanders vinden. Polen schafte de doodstraf in 1997 af, omdat het een aantal regels uit het communistische tijdperk afschafte en zich voorbereidde op zijn toetreding tot de EU. In 2013 ratificeerde Polen een protocol van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat de doodstraf volledig afschaft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

11 gedachten over “Poolse eerste minister wil doodstraf opnieuw invoeren voor zware misdaden”

  1. Men heeft de doodstraf politiek afgevoerd. Zonder rationele discussie. Nochtans zijn er belangrijke elementen om hiervoor te pleiten. Om te beginnen het feit dat niet alle mensen goed zijn en een kleine groep klinisch misdadig. Die laatste groep is niet uitschakelbaar door gevangenisstraf. Gevangenisstraf kost een fortuin aan de gemeenschap en het is niet te verantwoorden om dit voor deze mensen te betalen. Ten tweede het afschrikkingseffect voor de anderen die zich in deze groep bevinden. Zij zullen twee keer nadenken voordat ze hun misdadigheid uitvoeren.

  2. Daarover mag er hier ook wel eens nagedacht worden, zeker met het bekijken van de farce van een proces die zich nu afspeelt in Brussel naar aanleiding van 26/03/2016. Een slag in het gezicht van de slachtoffers!

  3. U vergeet nog het grootste voordeel van de doodstraf (dit is eigenlijk geen straf, alleen het vervroegen van sterven, wat uiteindelijk iedereen overkomt), namelijk het voorkomen van recidivisme. Het valt wel op dat vooral de grootste voorstanders van abortus, tot het doden van onschuldige kinderen juist voor de geboorte toe, meestal ook de grootste tegenstanders zijn van die zgn. doodstraf.

Plaats een reactie

Delen