OPINIE. Wouter Raskin (N-VA): "In een onafhankelijk Vlaanderen zou er vandaag al een soort rijbewijs met punten bestaan"

Wouter Raskin. Belga

Exclusief voor abonnees

Sander Loones: “Een vrij Vlaanderen is goedkoper, dat is evident en zeker”

Gastauteur

Quasi iedereen is het erover eens dat de belastingen omlaag moeten. Maar in België lijkt dat er niet van te komen. Lukt dat in Vlaanderen wel? We vragen aan Sander Loones, federaal parlementslid voor N-VA, om de bevindingen van de verschillende experten te analyseren.

Vandaag is België niet “made in” Vlaanderen, de Vlaamse stem wordt niet gerespecteerd en niet beluisterd. Maar wel “paid by” Vlaanderen, wanneer er betaald moet worden dan weten ze de Vlamingen wel te vinden.

Kunnen we ons België nog permitteren?

De eerste vraag is dus niet of een vrij Vlaanderen goedkoper is, dat is evident en zeker. De echte vraag is: gelooft er iemand dat we ons dit land kunnen blijven permitteren? Een bedrijf in een gelijkaardige positie als België was al tien keer failliet geweest. België is onverantwoordelijk, onbetaalbaar en daardoor de snelste weg naar verarming en miserie. De allerslechtste begroting van gans Europa, het enige hogeschuldenland van de EU dat zijn staatsschuld nog verder laat exploderen, de economische groei en jobcreatie ligt door het Belgisch beleid heel wat lager dan in onze partnerlanden,… Dat de redding niet van België zal komen, is intussen toch voor iedereen zonneklaar.

Natuurlijk zullen de belastingen dus lager liggen in een vrij Vlaanderen met volledige fiscale autonomie. Dat bewijzen we trouwens vandaag reeds: de erfbelasting, verkeersbelasting en registratiebelasting bijvoorbeeld, die liggen nu al stukken lager in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen hebben we bijvoorbeeld de registratierechten voor de aankoop van de gezinswoning verlaagd van 10 procent naar 3 procent, in Wallonië betaal je nog steeds een nominaal tarief van 12,5 procent met een beperkte vrijstelling. Voor een gezinswoning van 250.000 euro betekent dit concreet 7.500 euro registratierechten in Vlaanderen; koop je zo’n woning in Wallonië dan betaal je 28.750 euro belastingen.

Berekend door experten

Niet alleen de belastingen liggen lager in Vlaanderen. Ook is Vlaanderen de enige overheid die wél let op de centen en een degelijke begroting heeft. Dat wordt intussen door alle financiële experten erkend. Maar toch stelt Open Vld voor om bevoegdheden af te pakken van het centrumrechtse Vlaanderen en terug te brengen naar het linkserige België. De overheid die degelijk bestuurt moet dus worden gestraft, wie slecht beleid voert beloond. Wie kan deze blauwe belgicistische logica nog volgen? Of wil u torenhoge Belgische belastingen blijven betalen?

Ons confederalisme werd doorgerekend door externe experten en die bevestigen dat daarmee sterk geknipt wordt in het aantal ministers, politici en kabinetsmedewerkers, dat Vlamingen niet langer eindeloos moeten opdraaien voor de Belgische schuldenputten en ook de solidariteit vervangen wordt door een systeem dat aanzet tot verantwoordelijkheid. Maar een vrij Vlaanderen en lagere belastingen zullen er enkel komen wanneer meer Vlamingen hun stem verstandig inzetten. En dus stemmen voor partijen die kiezen voor Vlaamse autonomie en voor een uitgesproken centrumrechts economisch beleid.

Lees hier het volledige dossier: Betalen we in een autonoom Vlaanderen meer of minder belastingen?

https://redactie.palnws.be/2023/01/betalen-we-in-een-autonoom-vlaanderen-meer-of-minder-belastingen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Sander Loones: “Een vrij Vlaanderen is goedkoper, dat is evident en zeker””

  1. Net geen 20j in de Vlaamse regering, 4j met de meest rechtse regering op federaal vlak en telkens zwaar gehamerd op een “onafhankelijk” Vlaanderen….maar altijd VOOR de verkiezingen. Na de verkiezingen en de postjes binnen, plotseling alles wat Vlaanderen was….oeps “vergeten”. Sander, het spijt ons maar we geloven jullie niet meer. Zeker na hetgeen jullie de afgelopen 4j op Vlaams niveau gepresteerd hebben, van het afnemen van onze woonbonus tot het verplicht elektrisch rijden in 2028 over de digitale meter die jullie met het capaciteitstarief door onze strot jaagden terwijl andere regio’s deze nog toelaten, zelfs tot 2031. “Luister naar mijn woorden, maar kijk vooral niet naar mijn daden”, dat is hetgeen waar jullie voor staan. Jullie steken nu weer VOOR de verkiezingen een tandje bij maar schurken liever aan bij links om een coalition of losers te vormen post 2024, wetende tot wat dit gaat leiden…een Vlaamse vivaldi, misschien zelfs met Groen en Pvda wat het zou wel eens nodig zijn om VB in het cordon te houden. Net zoals Poetin willen jullie tegen beter weten niet eens luisteren naar de wat er echt leeft bij de Vlamingen, het feit dat VB ook maar iets zegt of met realistische cijfers komt, is jullie onwaardig enkel en alleen omdat het van VB komt. Jullie zijn een echte democratie onwaardig, vervelt tot een traditionele machtspartij die geen democratisch bilan groter dan jullie tolereren en trekken jullie Vlaamse staart de avond na de verkiezingen onmiddellijk terug in om die in te ruilen voor jullie Belgische sjerp uitgedeeld in de loge of door één of andere immo-keizer, die de facturen van de dure maatpakken van jullie grote “leider” gretig oppikken. Neen Sander, dit is NIET het soort Vlaanderen waarvoor wij gaan stemmen. Kijk gerust mijn posts na en jullie gaan een waslijst vinden van hetgeen jullie ons al hebben aangedaan de afgelopen 4j. Waar vivaldi ons tenminste iets gegeven heeft, hebben jullie het in veelvoud terug afgenomen. Zelfs de co voorzitter van Groen wist het op zijn nieuwjaarreceptie goed te verwoorden dat er met NVA nooit iets zal veranderen, “Belgique” op z’n best. Laat Jambon met Somers en Crevits nog wat subsidies (Vlaams belastinggeld) aan El Kouakibi en Pukkelpop uitdelen, misschien halen jullie op die manier toch nog wat stemmen….En als jullie met opnieuw vele miljarden Vlaams belastinggeld en een stille belofte van transferts tot 2040 of zelfs 2060, weer iets gaan afkopen van België, de pensioenen bv, zullen jullie terug de eerste zijn om onze pensioen bonus evenzo af te nemen. Jullie hebben de kans gehad, jullie hebben het als een klassieke traditionele partij meer dan verkorven! Geen NVA meer voor mij in 2024!

  2. Ik begin mij toch ,hoe langer hoe meer vragen te stellen bij een Onafhankelijk vlaanderen
    Als ik alle pestbelastingen eens zou opnoemen die de Vlaming al door zijn strot gepropt gekregen heeft
    dan is de waslijst serieus lang , en vele va die Pestbelastingen zijn NIET in voege in Wallonie
    Een huis kopen met label F , moet nu binnen de 5 jaar naar Label E of liefst nog lager – wie kan nu nog een huis kopen van gemiddeld 265 000 € en daarbovenop nog eens 100 000 € kosten doen binnen die 5 jaar – vroeger deed men volgens zijn budget – en volgens zijn eigen ritme , Verplicht Electrisch rijden, (ik weet zelfs via top economen dat dit een klucht is ) digitale meter (of liever digitale dief) , boeren buiten pesten zodanig dat de Multinationals hier alle gronden kunnen opkopen , Warmtepompen , een totale installatie is al gouw 20 000 € (wanneer heb je dit er terug uitgehaald)
    Massale flitscamera’s (de kassa moet rinkelen) en Boetes ,boetes alsof het een wedstrijd is , iedere komma of punt wordt afgestraft , alsof wij Brave werkende burgers hier de grootste criminelen zijn en de echte Criminelen , delen hier zelfs de lakens uit
    Kernuitstap , waarvan dat geweten is dat dit ONHAALBAAR is – de energie facturen , versmachten ons
    ik kan hier gerust nog wat verder gaan – Dus onafhankelijk bied volgens mij GEEN KLO… meerwaarde aan ons
    alleen maar MEER pestgedrag

Plaats een reactie

Delen