Slechts één op drie burgers van het voormalige Oost-Duitsland is ervan overtuigd dat men in Duitsland volkomen vrij voor zijn mening mag en kan uitkomen. Uit de op 29 december gepubliceerde ‘Freiheitsindex 2022’ van het ‘Institut für Demoskopie Allensbach’ gaf slechts 34 procent van de voormalige Oost-Duitsers aan in Duitsland volledig vrij zijn of haar mening te kunnen uiten, aldus ‘Redaktionsnetzwerk Deutschland’. In de West-Duitse deelstaten heeft 52 procent van de burgers het gevoel zich vrij te kunnen uiten.
Voor de hele Bondsrepubliek ligt het percentage burgers dat meent of voelt zich vrij te kunnen uiten op slechts 48 procent. Vorig jaar lag het cijfer zelfs iets lager, op 45 procent. In 2017 had 63 procent van de ondervraagde Duitsers nog aangegeven hun politieke mening vrij te kunnen uiten in Duitsland. In 1990 was nog 78 procent die mening toegedaan. Er is dus duidelijk volgens veel Duitsers sprake van een afname van de vrije meningsuiting.
Identificatie met de staat
Tezelfdertijd met het dalende geloof in vrije meningsuiting in Duitsland, daalt ook de identificatie met de staat en de tevredenheid met de democratie. Met de stelling “De staat, dat zijn wij allemaal” en “Het ligt aan ons, burgers, hoe Duitsland zich verder ontwikkelt” gaat 43 procent van de ondervraagde Duitsers akkoord. Vorig jaar lag het cijfer nog op 47 procent. Verder is ‘Bundesweit’ 21 procent van de ondervraagde burgers “niet bijzonder tevreden” met de werking van de democratie in Duitsland. Een lichte stijging met drie procentpunten tegenover 2021. In het oosten ligt het cijfer dubbel zo hoog als in het westen van Duitsland. Slechts 12,6 procent van de burgers gaf aan “zeer tevreden” te zijn met het functioneren van de hedendaagse democratie. Dat is de laagste waarde sinds 2006, toen slechts 10 procent aangaf bijzonder opgetogen te zijn over de werking van de democratie in Duitsland. In Oost-Duitsland gaf slechts 5,5 procent aan “zeer tevreden” te zijn.