Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Uncategorized

Systeemstoring vertraagt duizenden vluchten in VS

Simon Segers

In de Verenigde Staten hebben de federale civiele luchtvaartautoriteiten (FAA) woensdag de vliegmaatschappijen opgedragen om het vertrek van alle binnenlandse vluchten uit te stellen tot 9 uur lokale tijd. De beslissing is het gevolg van een systeemstoring waardoor de integriteit van de beschikbare veiligheidsinformatie niet kan gegarandeerd worden.

Ruim 32.000 vluchten liepen vertraging op, en ongeveer 400 andere werden afgelast omwille van de problematiek. Concreet draait de storing om het NOTAM-systeem (Notice to Airman, red.), gecodeerde berichten die door de autoriteiten bezorgd worden aan piloten. NOTAMs bevatten onder andere relevante informatie over routes en aeronautische faciliteiten, en waarschuwen verder voor niet-functionele navigatiehulpmiddelen of ongebruikelijke activiteiten.

Momenteel wordt nieuwe informatie om onbekende redenen niet aan de bestaande berichtgeving toegevoegd. Het uitvallen van dat systeem vormt niet per se een directe bedreiging voor het veilige verloop van het Amerikaanse vliegtransport, maar reduceert wel de gehandhaafde veiligheidsmarges. De toestellen die reeds in de lucht waren voorafgaand aan de opgelegde vliegstop zijn zonder problemen kunnen landen.

Geen bewijs van kwaad opzet

Amerikaans president Joe Biden heeft ondertussen met minister van Transport Pete Buttigieg overlegd over de mogelijke oorzaken van de panne. Volgens het Witte Huis is er voorlopig geen enkel bewijs dat het om een aanval van cybercriminelen gaat. De FAA heeft zich de afgelopen nacht ontfermd over het herstel van het NOTAM-systeem en rond 15 uur Belgische tijd kon het vliegverkeer deels hervatten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen