Tom Waes, Vlaanderens favoriete televisienonkel en gewezen waaghals, lijkt op het eerste gezicht een ongebruikelijke keuze als presentator voor een programma over de geschiedenis van onze contreien. Een toegankelijke gastheer bevrijdt het concept echter van een schools karakter dat anders een mogelijke valkuil was voor een dergelijk concept. De kijker komt voor Waes, maar blijft omwille van de kwaliteit.
Veertigduizend jaar geleden, midden in de laatste ijstijd, arriveerden de eerste moderne mensen in een steppegebied waarvan ook het hedendaagse Vlaanderen deel uitmaakte. In de eerste aflevering vertelt Waes hoe hier toen mammoeten leefden en hoe die nomaden met neanderthalers in contact kwamen alvorens die laatste mensensoort van het toneel verdween. De kijker krijgt zo een toegankelijk en beknopt overzicht van de vroege spreiding en ontwikkeling van onze voorouders. Een meer uitgediepte verkenning van de overgang naar een landbouwsamenleving met sociale stratificatie was echter wel een meerwaarde geweest.
Ambiorix en de Eburonen
Gezien de meer complexe stammenstructuren en culturele ontwikkeling van Galliërs en Romeinen biedt de tweede aflevering meteen een meer concreet en herkenbaar verhaal. Zorgvuldige schetsing van organisatie en motivaties verduidelijkt waarom de Eburonen, onder leiding van Ambiorix, zich verzetten tegen de uitbuiting door hun Romeinse bezetter. De voor het grote publiek relatief onbekende figuur Carausius, die zichzelf in de 3de eeuw tot keizer van Noord-Gallië laat kronen, is evenzeer een aangename introductie van de eerste West-Vlaamse ‘ondernemer’ en opportunist.
Aanvullend op de vertellingen van Waes en toelichting door professoren archeologie, krijgt de kijker ook professioneel vormgegeven scènes te zien met reconstructies van de verschillende gebeurtenissen. Hoewel bepaalde vechtscènes vaak nogal gechoreografeerd ogen, zijn die extra beelden zeker een toegevoegde waarde.
Het verhaal van Vlaanderen, elke week op zondag om 20 uur op ‘één’.