Een Tesla Model 3 wagen. Foto Shutterstock

Een Tesla Model 3 wagen. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Veganisten misnoegd over Schnitzel-lied Keuls carnaval

Simon Segers

In de Duitse stad Keulen zorgt het carnavalslied ‘Et Letzte Schnitzel’ voor ophef bij veganisten en andere ‘langgeteenden’ wegens “verheerlijking van vleesconsumptie”.

“De laatste Schnitzel ligt in mijn stal. Ik pas er goed op voor het geval dat vlees verboden wordt(, dan) is dat mijn noodrantsoen, en al mijn vrienden krijgen dan een groot stuk”, zo klinkt de Keulse tekst. “Iedereen heeft het over een vleesvrij dieet, maar niet iedereen houdt ervan. Zelfs de acute klimaatcrisis doet ons gewoontedieren slechts traag reageren”, staat ook te lezen in de beschrijving van het lied op YouTube. Het carnavalsnummer is de creatie van het duo Zwei Hilije (Twee heiligen, red.) en is een van de publieksfavorieten in de caféwedstrijd ‘Loss mer singe’.

Zelden ideologische bezwaren

Ondertussen laat de organisatie van de wedstrijd weten dat er klachten binnenkomen omdat het lied “vleesconsumptie verheerlijkt” en daarom dus uit de selectie zou moeten verdwijnen. Een andere reclamant voelde zich dan weer bedreigd door hypothetische beperkingen op zijn vleesrijke eetgewoonten. Presentator Harald van Bonn is verrast door de ideologische grond van de bezwaren. “Het is altijd zo geweest dat gasten naar je toe komen en klagen over liedjes, maar het gaat zelden over inhoud en bijna altijd over muzikale smaak. Dat er nu ook ideologische principes worden aangehaald is een nieuwigheid”, aldus van Bonn.

Wolfgang Löhr van ‘Zwei Hillije’ heeft weinig begrip voor de weeklachten. “Het lied is bedoeld om een discussie op gang te brengen, want er moet iets gebeuren aan de vleesconsumptie. Maar niet met een voorhamer, laat iedereen alsjeblieft zelf beslissen.” Het duo is in ieder geval niet van plan om toekomstige uitvoeringen van het nummer te laten varen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Veganisten misnoegd over Schnitzel-lied Keuls carnaval”

  1. Altijd dezelfde miserie met die groen-linkse-graseters : hebben altijd de mond vol over democratie, democratische partijen maar wie niet met hen mee heult is géén democraat. Heiligen van Keulen zing nog luider!

Plaats een reactie

Delen