Op zaterdag 21 januari vond in de Sint-Pietersabdij in Gent de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) plaats. Onder meer professor emeritus Mark Elchardus (VUB) en nationaal VVB-voorzitter Hugo Maes spraken de aanwezigen toe.
Herman De Mulder, gastheer en voorzitter van de Gentse VVB-afdeling, mocht de spits afbijten. Daarna was het de beurt aan Mark Elchardus, hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en auteur van het alom geprezen boek ‘Reset’. In zijn redevoering loofde Elchardus de nationalistische kracht van de Oekraïners in hun strijd tegen het Russische imperialisme. Die lofbetuiging werd op applaus onthaald door de aanwezigen.
Verder hamerde Elchardus op het belang van een sterk gemeenschapsgevoel. “Landen waar mensen erin slagen om een gemeenschap te vormen, die bereid zijn om solidair te zijn en tot een gemeenschappelijke visie komen van wat goed samenleven is, doen het beter”, zo liet de gemeenschapsdenker optekenen.
Volgens Elchardus is gemeenschapsvorming op Belgisch niveau niet meer mogelijk, aangezien het daartoe vereiste samenhorigheidsgevoel ontbreekt. “België is een onsamenhangend boek dat enkel nog wordt samengehouden door de binding van de lijm”, oordeelde hij.
Toch vraagt Elchardus zich af of Vlaanderen zijn bevoegdheden voldoende gebruikt om het Vlaamse gemeenschapsgevoel uit te bouwen. Dé grote uitdaging waar Vlaanderen voor staat, bestaat er volgens hem in om de continuïteit te waarborgen en elke dag opnieuw te bouwen aan een Vlaamse identiteit.

Vlaamse staatsvorming
In zijn nieuwjaarstoespraak hekelde nationaal VVB-voorzitter Hugo Maes het partijpolitieke gekrakeel dat de realisatie van het Vlaamse onafhankelijkheidsstreven verhindert. Daarom wil de VVB partijpolitiek Vlaanderen een spiegel voorhouden. Ze vraagt de V-partijen om samen te werken als een zetelmeerderheid in het Vlaams Parlement zich aandient. “Vlaamse onafhankelijkheid is essentieel en prioritair en overstijgt de partijen en ideologieën”, aldus Maes. Een onafhankelijkheidsresolutie die wordt gestemd in het Vlaams Parlement en waarin de krijtlijnen voor onderhandelingen met de Franstaligen worden vastgelegd, zou volgens hem een goed beginnen kunnen zijn.
In de aanloop naar het verkiezingsjaar 2024 wil de VVB van Vlaamse staatsvorming haar centrale thema maken. In het najaar van 2023 staat een symposium over dat onderwerp op de agenda.