De richtbedragen voor het wekelijks leefgeld dat asielzoekers in België ontvangen wordt voor de eerste keer sinds 2019 verhoogd. Dat wekelijks leefgeld omvat een bedrag voor de uitgaven voor voeding en persoonlijke hygiëne, maar kan ook gebruikt worden als spaargeld, als waarborg of kan dienen om schadevergoedingen te betalen. Volgens Kamerlid Theo Francken (N-VA) is het een slecht idee om temidden van een asielcrisis het leefgeld te verhogen. “Nog meer geld geven terwijl we de instroom net moeten beperken. Waar zijn we toch mee bezig?”, vraagt hij zich af.
Gedurende het onderzoek van hun asielaanvraag hebben alle mensen recht op materiële hulp: een slaapplaats, maaltijden, kledij en sanitaire voorzieningen. Sommige asielzoekers verblijven in collectieve opvangcentra. Daar ontvangen asielzoekers geen financiële steun maar krijgen ze wel 7,9 euro zakgeld per week. Sommige asielzoekers verblijven in individuele woningen, bijvoorbeeld van het OCMW. Daarvoor krijgen ze wekelijks leefgeld, waarmee ze voeding voor drie maaltijden per dag en hygiënische producten moeten kopen.
Maaltijden en hygiënische producten
Het leefgeld voor die asielzoekers is dit jaar voor het eerst sinds 2019 verhoogd. Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (NBMV), alleenstaande volwassenen en volwassen gezinshoofden die zelf alle drie maaltijden bereiden kregen in 2019 tussen de 61 en de 70 euro. Dat wordt nu verhoogd naar een bedrag tussen de 67 en de 72 euro. Andere volwassenen die in gezinsverband samenwonen ontvangen (per persoon) een iets kleiner bedrag en ook voor kinderen wordt er een bedrag toegekend. Asielzoekers die enkel hun ontbijt en lunch zelf moeten betalen en ‘s avonds bij de diensten van (partners van) Fedasil terecht kunnen voor eten, krijgen een kleiner bedrag.
Voor Kamerlid en oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is het onbegrijpelijk dat dit leefgeld wordt verhoogd. “Nog meer geld geven terwijl we de instroom net moeten beperken. Waar zijn we toch mee bezig?” En het gaat niet louter om een soort ‘indexering’ omdat de prijzen in de winkels nu eenmaal stijgen, benadrukt Francken. “We hebben jarenlang geweigerd om die leefgelden te verhogen omdat dat zorgt voor een aanzuigeffect. En nu, terwijl er al mensen op straat moeten slapen, doen ze dat toch. Is dat het signaal dat we nu moeten geven?”
Voor het N-VA-Kamerlid is het systeem van opvang in individuele woningen sowieso al problematisch. Hij pleit ervoor om die individuele opvangplaatsen af te schaffen en asielzoekers enkel nog in collectieve opvangplaatsen onder te brengen, zoals in de buurlanden van België. “Die mensen komen uit Afghanistan aan in een individuele woning en sturen onmiddellijk selfies naar hun familie. Dat zorgt voor een enorm aanzuigeffect. Stop daarmee.”
Lees ook: