Te weinig werklozen dus te weinig inkomsten: collectief ontslag dreigt voor vakbondsmedewerkers ABVV Hoei

Vakbondsbetoging (Shutterstock)

Uncategorized

Waals vakbondspersoneel vreest voor ontslag door tekort aan werklozen

Wannes Neukermans

34 voltijdse equivalenten, iets meer dan 25 procent van het personeelsbestand, moet vrezen voor collectief ontslag bij het ABVV (FGTB in het Frans) van Hoei en Borgworm (Huy-Waremme). Dat kondigde de vakbondsafdeling zelf aan. De oorzaak is een daling van de inkomsten van de vakbond: het ABVV had gerekend op 35.000 à 40.000 werklozen, maar uiteindelijk gaat het slechts om 10.000 werklozen.

Sinds jaar en dag betalen de vakbonden de werkloosheidsuitkeringen uit in ons land. Om de kosten daarvan te dekken, ontvangen ze een administratieve vergoeding en een beheerspremie. De grootte daarvan is afhankelijk van het aantal dossiers die behandeld worden. Voor vakbonden is het een manier om aan ledenwerving doen: zeker in Franstalig België zijn er nog grote FGTB-bastions.

Verdienmodel

Nu blijkt dat een lokale afdeling van het FGTB het aantal werklozen iets te hoog had ingeschat. De vakbond had gerekend op 35.000 tot 40.000 werklozen terwijl het er in werkelijkheid 10.000 zijn.

In het verleden waren er al regelmatig voorstellen – vaak van liberale partijen – om de werkloosheidsuitkeringen niet langer door de vakbonden te laten betalen. Nu pleit ook MR-voorzitter Bouchez daar opnieuw voor. “Is er nog enige twijfel dat de werkloosheid een verdienmodel voor de vakbonden is?”, vraagt hij zich af. “Stop met werkloosheidsuitkeringen uit te laten betalen door vakbonden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/rousseau-de-vakbonden-creeren-sfeer-dat-de-regering-schuldig-is-aan-hoge-facturen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Waals vakbondspersoneel vreest voor ontslag door tekort aan werklozen”

  1. Rousseau in de zondag – VB en pvda zijn zogezegd vrienden van Poetin ?? VAn pvda weet ik het niet – maar van VB kan ik gerust slapen , – De turbo slaat nu al aan bij de tegenpartijen en dito linkse pers , om aan zware beschadigings operaties te starten voor de verkiezingen – Zou Ons basketsloefke (mateke) eerst een lijntje gesnoven hebben alvorens zijn fakenews te verkondigen op De zondag ???

  2. Vroeger, helaas veel vroeger kwamen de vakbonden op voor de werkende mens. Thans voor gasten, zeg maar parasieten die liever niet werken. En ze verdienen er blijkbaar nog goed aan ! Betaald door diegenen die wel werken.

Plaats een reactie

Delen