Windmolen valt uit elkaar in Nederland: "Grote ravage"

Foto: brandweer Flevoland

Uncategorized

Windmolen valt uit elkaar in Nederland: “Grote ravage”

Carl Deconinck

In Zeewolde, in de Nederlandse provincie Flevoland, is woensdagochtend een windmolen geknakt. Er vielen geen gewonden, maar de schade zou bijzonder groot zijn, zo meldt de brandweer.

Het probleem zou – ironisch genoeg – het gevolg zijn van de sterke wind. Hierdoor brak een deel van de bovenkant en van de mast van de windmolen af. De omgeving ligt bezaaid met brokstukken en een groot stuk vloog zelfs over de dijk, vooraleer het terechtkwam in een akker. Een woordvoerder van de veiligheidsregio’s Flevoland, Gooi en Vechtstreek wijst erop dat de rotor een krater heeft geslagen in het wegdek. Er waren gelukkig geen mensen in de buurt en er vielen geen slachtoffers. Een nabijgelegen fietspad was wel geblokkeerd door het vele puin.

De verantwoordelijke firma, Vattenfall, legde uit voorzorg de zestien andere windmolens van het park langs de dijk tussen Zeewolde en Almere stil. Een gespecialiseerd team moet nu de kapotte windmolen, maar ook de rest van het windmolenpark, grondig inspecteren om te achterhalen hoe het incident precies is kunnen gebeuren en of er nog andere windmolens risico lopen. Volgens de woordvoerder van de firma zijn er veel mogelijke oorzaken. “Dat kan van een kapotte zekering zijn tot een onderdeel dat vervangen moet worden”, legt ze uit.

(Lees verder onder de tweet.)

Beperkte levensduur

De kapotte windmolen zou nog maar 24 jaar oud zijn. De energiemaatschappij was van plan een monteur te sturen na een foutmelding, maar voor die vertrok kreeg hij al bericht van een boer dat de windmolen op zijn weiland lag. De komende jaren zou het windpark, waar de molen deel van uitmaakt, worden ontmanteld. Een deel van de molens stond ook al voor onderhoud stil. In december werden de molens nog door monteurs geïnspecteerd. Toen leek er geen gevaar te zijn. In 2006 brak er in Zeewolde ook al eens een windmolen.

De wieken van een windmolen bestaan uit erg moeilijk recycleerbare materialen en worden daarom als vervuilend beschouwd. De korte levensduur van windmolens maakt dat sommigen vragen hebben bij hun duurzaamheid.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/12/minder-mogelijkheid-om-beroep-aan-te-tekenen-tegen-windmolens-raad-van-eu-versoepelt-vergunningsprocedures/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Windmolen valt uit elkaar in Nederland: “Grote ravage””

  1. Maximale levensduur windmolens wordt volgens bronnen geschat op 20 jaar. Verwondert mij niet als je hoort welke krachten er op de cruciale onderdelen (wieken, motorhuis, bevestigingsbouten) worden uitgeoefend. Lang leve de duurzame maatschappij!

  2. Nu nog ff wachten tot de invertors uit de solar-installaties beginnen op te smoren na 10 jaar en de huisbatterijen ontploffen terwijl ze overmatig laden nadat ze versleten zijn en de verloren energie de huisbatterij bakt na pakweg 8 jaar. Staat de huisbatterij in de kelder? Ze zal brandend door de woning moeten om ze onder te dompelen in een watercontainer bij de brandweer en binnen een paar dagen in ze wel gedoofd geen probleem.

Plaats een reactie

Delen