Het was een interessante vaststelling van een recent doctoraatsonderzoek aan de UGent, namelijk dat er op de arbeidsmarkt meer gediscrimineerd wordt op basis van uiterlijk dan op basis van leeftijd of etniciteit, terwijl die laatste categorie veel meer aandacht krijgt in de media of onderzoeken.
Op zich hoeft dat niet te verbazen. Iedereen met een beetje mensenkennis weet dat er in het dagelijkse leven op tal van manieren op uiterlijk gediscrimineerd wordt. Anders zou fysieke aantrekkelijkheid natuurlijk niet iets zijn wat de meeste mensen nastreven.
Hoewel we er allemaal tot op zekere hoogte aan meedoen, voelt discriminatie op basis van uiterlijk toch onrechtvaardig aan. Het is immers niet omdat iemand aangeboren flaporen heeft dat hij daarom lui of dom is. Anderzijds zijn er situaties waarin selecteren op basis van uiterlijk de logica zelf is, zoals bij acteer- of modellenwerk. En wat met uiterlijke kenmerken die men vaak wel zelf in de hand heeft, zoals een onverzorgd voorkomen hebben?
Mooi privilege
In Vlaanderen is het fenomeen nog niet echt bekend, maar de woke-ideologie heeft ook een niche voorzien voor mensen die achteraan de rij stonden bij het uitdelen van een mooie smoel. Maak kennis met de term ‘lookism’ of ‘lookisme’, naar analogie met ‘seksisme’ of ‘racisme’. Wellicht had u al van ‘wit privilege’ gehoord, maar ook ‘pretty’ of ‘mooi privilege’ bestaat (in de hoofden van woke-adepten tenminste).
‘Lookism’ kent heel wat aanverwante fenomenen. ‘Fat phobia’ kreeg al heel wat aandacht op deze pagina’s, maar wist u dat men nu ook al van ‘heightism’ spreekt? ‘Heightism’ verwijst naar vooroordelen tegen mensen van wie lengte niet binnen de norm valt (kleine mensen, maar ook lange wappers).
Rosse terreur
Een andere gemarginaliseerde groep die onderhevig is aan ‘lookism’ zijn rosse mensen. Roodharigen hebben dus dubbel pech. Ze zijn niet alleen aan het uitsterven (het ‘rosse gen’ is recessief, waardoor het steeds minder tot uiting komt), maar ze worden ook nog eens gediscrimineerd. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar men een geschiedenis van discriminatie tegenover Ieren kent, wordt het idee ernstig genoeg genomen om er zo nu en dan een publiek debat aan te wijden. In 2015 werd een Britse roodharige man nog veroordeeld voor het beramen van een terreuraanslag. Hij was van plan om de toenmalige kroonprins en huidige koning Charles, alsook diens troonopvolger prins William, te vermoorden om ervoor te zorgen dat het rosse reservewiel Harry koning van het Verenigd Koninkrijk zou worden. De terrorist geloofde dat roodharigen genetisch superieur waren, wat zou voortvloeien uit pesterijen die hij zelf tijdens zijn kindertijd ondervond.