Wouter Beke (cd&v): "Ik ben geen Vlaams-nationalist, maar een regionalist"

Bart De Wever en Wouter Beke. Photo News

Binnenland politiek

Wouter Beke (cd&v): “Ik ben geen Vlaams-nationalist, maar een regionalist”

Anton Schelfaut

In zijn veelbesproken weekendinterview met De Tijd wierp N-VA-voorzitter Bart De Wever cd&v-Kamerlid Wouter Beke een zeldzaam bloemetje toe. Hij noemde die laatste een “oprecht Vlaamsgezinde cd&v’er”, maar Beke zelf nuanceert die uitspraak. “Ik ben geen Vlaams-nationalist, maar een regionalist”, zegt hij in De Zevende Dag.

De Wever trok dit weekend fel van leer tegen cd&v en Open Vld. De N-VA-voorzitter wenst beide partijen een “ongelofelijke afstraffing toe voor wat ze met Vivaldi hebben gedaan”. Hij begrijpt niet waarom cd&v in die regering zit. “Als ik een cd&v’er uit mijn kantoor wil krijgen, vraag ik drie redenen waarom de partij in Vivaldi zit. Dan valt er een moment van stilte en is hij weg. Bij Open Vld kunnen ze nog zeggen dat ze de Zestien hebben. Maar cd&v heeft niets. De wanhoop is compleet. Al de Vivaldi-partijen zijn aan het spartelen”, stipte De Wever aan.

Toch is er één cd&v’er die buiten schot blijft, zijnde voormalig partijvoorzitter en Kamerlid Wouter Beke. “Als er één oprecht Vlaamsgezinde cd&v’er is, is het Wouter. Ik heb met hem een relatie die onbreekbaar is”, aldus De Wever.

Beke herschreef in 2011 de financieringswet en verwacht dat die nu zijn vruchten zal afwerpen. De verwachting is dat Wallonië en Brussel bereid zullen zijn om te praten over een nieuwe staatshervorming omdat ze automatisch minder federale centen krijgen. De Wever vond de wet destijds te mager en de overgangsperiode te lang. “Pas vanaf 2035 is er een volledig effect”, legde hij uit. “Maar goed, Wallonië en Brussel hebben daarop niet gewacht om hun eigen faillissement te organiseren.”

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/01/de-wever-wil-belgie-op-extralegale-wijze-hervormen-vlaanderen-is-enige-entiteit-in-dit-land-die-nog-structureel-gezond-is/

Bestuurbaarheid

In De Zevende Dag leggen presentatoren Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete De Wevers uitspraken voor aan Beke. “Ik ben geen Vlaams-nationalist, maar een regionalist”, nuanceert hij. “Ik geloof in een sterk Vlaanderen en een bestuurbaar land. Als we ons land ook in de toekomst bestuurbaar willen houden, moeten we de deelstaten versterken.”

Beke geeft aan dat De Wever en hijzelf elkaar al lang kennen. “We waren samen assistent in Leuven. Ook zijn we samen ondervoorzitter geweest, maar telkens van andere partijen. We hebben soms tegenover elkaar gestaan, maar altijd op een respectvolle manier. Daar ontbreekt het de politiek vandaag aan”, oordeelt hij.

Beke ging ook al een kijkje nemen op de nieuwe website die N-VA gisteren lanceerde over het confederalisme.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Wouter Beke (cd&v): “Ik ben geen Vlaams-nationalist, maar een regionalist””

  1. Weeral typisch tsjeef:ik ben noch het een noch het ander .Ik ben noch mossel noch vis dus noem mij maar kreeft! Ongelooflijk die cd&v-ers ze weigeren pertinent zich ondubbelzinnig “Vlaams” uit te spreken nochtans hebben ze zo goed als geen Franstalige zusterpartij meer…

  2. de wever is een slechte leider en niet vooruitziend, eerst samen gaan met de tsjeven om hen daarna de schuld te geven voor wat ze samen in een alliantie hebben aangegaan, niet mooi bartje. Maar als beke zegt “Ik geloof in een sterk Vlaanderen en een bestuurbaar land. Als we ons land ook in de toekomst bestuurbaar willen houden, moeten we de deelstaten versterken.” dan is die een Vlaams nationalist en geen confederalist zoals de nva. Moet er dan geen cordon rond beke gesloten worden? Wat een bende idioten, nu rechtse praat verkopen om dan links hun zakken te vullen, hypocrieten. Alle voorzitters van alle partijen kunnen nooit tippen aan Tom Van Grieken.

Plaats een reactie

Delen