Zweedse media: "Rusland saboteert NAVO-toetreding Zweden"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Zweedse media: “Rusland saboteert NAVO-toetreding Zweden”

Carl Deconinck

Na de Russische invasie van Oekraïne hebben Zweden en Finland aangegeven dat ze willen toetreden tot de NAVO. De onderhandelingen verlopen moeizaam omdat Turkije dwarsligt. Mogelijk heeft Rusland hier olie op het vuur gegooid om Turkije te provoceren.

Om tot de NAVO te kunnen toetreden, is unanimiteit bij de bestaande leden vereist, maar Turkije ligt dwars. President Recep Tayyip Erdogan is al langer ontevreden over Zweden, dat volgens hem veel te inschikkelijk is tegenover zijn politieke vijanden. Een protest in de buurt van de Turkse ambassade in Stockholm van afgelopen weekend lijkt de druppel te veel te zijn.

De notoire islamcriticus Rasmus Paludan stak tijdens het protest een Koran in brand, vlak bij de Turkse ambassade. Die actie schoot in het verkeerde keelgat bij Turkije, dat de onderhandelingen met Zweden zelfs helemaal dreigt op te blazen. Maar blijkbaar kwam de actie van Paludan er niet spontaan. Hij zou daarvoor betaald zijn door de Zweedse journalist Chang Frick. Die laatste is een pro-Russische propagandist die zich zou hebben laten aansturen door Moskou.

Het zou Rusland goed uitkomen dat Zweden en Finland de alliantie niet versterken. Het dreigde eerder al met “serieuze gevolgen” voor de vrede als beide landen lid zouden worden. Paludan zelf gaf toe dat hij geld heeft gekregen van Frick om naar Stockholm te reizen en de demonstratie te organiseren. Het idee om opnieuw een Koran te verbranden zou ook van Frick afkomstig zijn geweest. Hij garandeerde ook dat alle schade die Paludan zou kunnen oplopen als gevolg van het protest gedekt zou worden.

Turkse vlag in plaats van Koran

Frick ontkent dat hij sinds 2014 banden heeft met het Russische televisienetwerk RT. Hij bevestigt wel dat hij voor Paludan heeft betaald, maar gelooft niet dat het protest de NAVO-aanvraag van Zweden in gevaar heeft gebracht. “Als ik door een administratieve boete van 320 kronen (28,5 euro) de aanvraag saboteerde, was die waarschijnlijk al zeer wankel”, vertelde hij aan Zweedse media. Fring zei ook dat hij had voorgesteld om een Turkse vlag te verbranden in plaats van een Koran.

De actie kwam er volgens Fring “om de vrijheid van meningsuiting te ondersteunen”. “In dit specifieke geval steun ik dit soort activiteiten als het gaat om Turkije en Erdogan”, zei hij. Volgens de laatste berichten betaalde Frick ook voor Paludans vliegticket naar Zweden, maar beide heren ontkennen dat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Zweedse media: “Rusland saboteert NAVO-toetreding Zweden””

  1. Is er dan geen enkel NAVOland dat de moed heeft om zich gewoon militair te verbinden met Zweden buiten de NAVO om? Laat die half gare sultan maar roepen. Wat een bende lafaards zijn wij Westerlingen toch.

  2. De Turkse buitenlandse politiek heeft een traditie van liegen en bedriegen, telkens op twee paarden te wedden als het hen uitkomt. Wat zit Turkije in de Nato te doen, laat staan in de Europese Gemeenschap als het zo ver komt.

  3. Turkije ligt wel in Europa maar het gedraagt zich als een Afrikaans land. Spijtig dat ze zoveel vluchtelingen voor ons tegenhouden anders konden we ze beter uit de NAVO gooien. Sinds windmolen Erdogan aan de macht kwam kan je geen staat meer maken op Turkije, stel je voor dat ze bij de EU zouden komen, ik mag er niet aan denken.

  4. Turkije heeft het volste recht om zich te verzetten. Procedure is trouwens voorzien in het NAVO handvest. Of geldt de vrijheid van opinie alleen voor standpunten die gedeeld worden door liberale fundamentalisten? Overigens kunnen GB en EU lidstaten onafhankelijk en afzonderlijk de soevereiniteit van Finland en Zweden garanderen.Terloops soevereiniteit waarvan de EU lidstaten (theoretisch) vrijwillig afstand hebben genomen ten voordele de EU moloch/bureaucratie zonder democratische controle.

Plaats een reactie

Delen