Molenbeek start 2024 zonder begroting

Catherine Moureaux. Photonews

Uncategorized

Boeren manifesteren voor groter deel van de winstmarge op fruit

Wannes Neukermans

Maandagochtend trokken meer dan honderd fruitboeren richting Brussel om te protesteren tegen de oneerlijke winstmarge waarmee zij zich in de voedselketen tevreden moeten stellen. Dat doen ze aan de hoofdzetel van Comeos, de koepelorganisatie voor handel. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) oordeelt dat de fruittelers meer geld voor hun waar moeten krijgen, en dat de federale regering én Comeos het initiatief moeten nemen.

De fruittelers, die vertrokken uit Glaaien in de provincie Luik, eisen een evenwichtige verdeling van de winst op hun producten. Ze vinden de huidige prijzen veel te laag en komen niet meer uit de kosten. “Wij willen een eerlijke prijs voor een eerlijk product”, zei Xavier Laduron, woordvoerder van de actie. De fruittelers nodigden Dominique Michel, CEO van Comeos, uit om naar hun eisen te luisteren en in gesprek te gaan. Na de actie bij de handelsfederatie gaan de fruittelers nog naar een supermarkt om de klanten te sensibiliseren over hun situatie.

Eerlijkere winstverdeling

Deze vertoning van solidariteit onder fruittelers is een krachtige oproep aan de handelsfederatie en supermarkten om hun verantwoordelijkheid te nemen voor een eerlijke verdeling van de winsten en een eerlijke prijs voor deze producten. In de supermarkt betaal je voor een kilogram appelen 2,5 tot 3 euro. In de veiling krijgen de fruitboeren echter nauwelijks 0,3 tot 0,35 eurocent per kilogram. Het verschil tussen de winstmarge die de supermarkt neemt en de marge die de landbouwer heeft, is enorm groot.

“De landbouwer staat onder constante grote druk om te produceren aan hoge standaarden tegen minimale marges”, zegt minister Demir (N-VA, die de boeren steunt. “Door de slechte werking van de volledige agrovoedingsketen worden onze boeren onder druk gezet. Vooral vanuit de retailerswereld wordt geen of onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van de druk die ze de fruitboeren, en bij uitbreiding alle landbouwers, opleggen”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Boeren manifesteren voor groter deel van de winstmarge op fruit”

  1. We kopen onze voedingsmiddelen, indien mogelijk, zoveel mogelijk bij de telers. Toch hebben we regelmatig een wrange smaak als we bij die telers dezelfde prijs als in de supermarkten moeten betalen voor hun goederen. Het betreft dan ook regelmatig producten die afgekeurd zijn voor verkoop aan bv. de veiling/groothandel. Reken mijn verplaatsingskosten erbij en dan betaal ik meer dan in mijn supermarkt. Indien de telers ook een eerlijker prijs zouden aanrekenen aan de particulieren dan zou men mij meer kunnen verleiden om altijd te kopen bij hen. Men verwijt de tussenhandel en verkopers in de detailhandel schandalige winsten te maken maar moet ik dan spreken van woekerwinsten die de producenten maken bij verkoop aan particulieren waarbij die laatsten zelf instaan voor de tussenstappen ? Indien men ook betaalbare (eerlijke) prijzen zou hanteren bij verkoop bij de producenten zouden heel wat mensen de overstap kunnen maken naar deze handel. Helaas schiet men in eigen voet … niet slim. Uiteindelijk is en blijft de consument altijd de pineut.

Plaats een reactie

Delen