Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk

Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk. Photonews

Uncategorized

Dalende onderwijskwaliteit: vanaf 2024 centrale testen voor scholieren

Simon Segers

De Vlaamse regering en de Raad van State hebben de invoeringen van de Vlaamse Toetsen goedgekeurd. Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) introduceert die centrale proeven om de strijd aan te gaan met de dalende onderwijskwaliteit.

Concreet is het systeem bedoeld voor leerlingen van het 4e leerjaar, 6e leerjaar en het 2e en 6e jaar van het secundair onderwijs. Door de scholen inzage te geven in de resultaten van vergelijkbare scholen over alle onderwijsnetten heen zullen zij snel en efficiënt kunnen ingrijpen om hun onderwijskwaliteit te verbeteren. De onderwijsinspectie zal de geanonimiseerde data ook kunnen inkijken zodat gerichte begeleiding mogelijk is. Scholen die aanhoudend zwakke resultaten boeken zullen dan een individueel begeleidingstraject krijgen.

Testfase in mei

Een potentieel voordeel van de maatregel is de verminderde afhankelijkheid van internationale onderzoeken, die slechts een steekproef van de leerlingen evalueren en ook maar periodiek plaatsvinden. Alvorens het testen effectief van start zal gaan, volgt een testfase in mei van dit jaar. Ruim 21.000 leerlingen die schoollopen in het Vlaamse onderwijs zullen dan al toetsen afleggen, die moeten bepalen of de moeilijkheidsgraad en voorziene tijdsduur om die uit te voeren zijn afgesteld op het niveau van de scholieren.

“Met de Vlaamse Toetsen gaan we ons onderwijs een spiegel kunnen voorhouden”, zegt Weyts in een persbericht. “We gaan nooit echt aan onze onderwijskwaliteit kunnen werken als we niet precies weten waar juist welke problemen zitten. Inhoudelijk gaan we focussen op wiskunde en nederlands, want dat zijn de belangrijkste vakken – die samen alle andere vakken mogelijk maken. Naar Vlaamse normen is dit revolutionair, maar laten we niet vergeten dat dit in andere landen al lang bestaat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Dalende onderwijskwaliteit: vanaf 2024 centrale testen voor scholieren”

  1. De olifant in de kamer wordt niet benoemd. Mijn dochter is eveneens leerling in het middelbaar en weet beter dan wie ook het probleem te benoemen: overmatige import van niet taalvaardigen met een “strontmentaliteit” om te studeren. Haar woorden, niet de mijne. Gooi de kinderen van “nieuwe Belgen” op één school en leer ze eerst Nederlands en Frans, leer ze dan een ingesteldheid kweken om te studeren en aan hun toekomst te werken en stuur ze dan naar de gewone middelbare scholen. Zo gaan onze kinderen niet keer op keer gestraft worden door met deze nietsnutten in de klas te moeten zitten die de boel om zeep helpen en de leerkrachten tergen in die mate dat ze het tuig erdoor laten om ervan af te zijn. En dan zijn ze later jaloers omdat onze kinderen doorstromen naar hogere studies en geld beginnen te verdienen. Leg eindelijk het verband met de verhoogde migratie instroom en de achteruitgang van het onderwijs en begin dan pas aan “centrale testen”. Ook NVA blijft rond de hete brij draaien, en durft het probleem duidelijk niet te benoemen.

  2. Mijnheer Weyts begin eerst met de onderwijskoepels te zuiveren van linkse sujetten en kuis de stal van progressieve pedagogen en ” experten ” uit! Verbeter de opleidingen en geef de pupiter terug aan de leraar!

Plaats een reactie

Delen