Vraag van de Week: Een cordon sanitaire rond de PVDA?

Raoul Hedebouw. Photonews

Uncategorized

Greta Thunberg: “Buiten de wet treden om klimaatverandering te bestrijden”

Simon Segers

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (20) was vrijdag te gast in het praatprogramma ‘The View’ op de Amerikaanse televisiezender ABC. Ze argumenteerde hier dat de klimaatbeweging een voorbeeld zou moeten nemen aan historische voorbeelden van burgerlijk verzet. “Anders waren we nooit geraakt waar we vandaag staan”, sprak de activiste.

Thunberg was gevraagd naar aanleiding van haar recent gepubliceerde ‘Climate Book’, een verzameling essays van verschillende auteurs over de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. Ze vertelde hoe de klimaatsituatie volgens haar tegelijk verbeterd en verergerd is sinds zij in 2018 internationale aandacht verwierf met haar spijbelactie. De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is verder toegenomen, maar anderzijds is er meer verzet en mobilisatie van mensen die zich willen inzetten voor een groenere planeet.

Existentiële noodtoestand

Verder hekelde Thunberg de manier waarop de machtshebbers het probleem benaderen. “We behandelen de klimaatcrisis als een van de vele politieke problemen, alsof het een bijzaak is. We moeten begrijpen dat het hier een existentiële noodtoestand betreft die reeds nu ontelbaar veel mensen over de hele wereld bedreigt.” Ze meent dat werkelijke veranderingen moeilijk te bekomen zullen zijn door binnen de lijntjes te kleuren. “Als we kijken naar de geschiedenis zien we dat de mensen die zich hebben ingezet voor bijvoorbeeld vrouwenstemrecht en raciale gelijkheid buiten de wet moesten handelen. Anders waren we nooit geraakt waar we vandaag staan”, aldus Thunberg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Greta Thunberg: “Buiten de wet treden om klimaatverandering te bestrijden””

  1. Over de oorzaken volgens haar studie word hier niet gerept maar ze trachten ons bang te maken en die valse verantwoordelijkheid in onze schoenen te schuiven, lees taksen betalen, maar de grootse vervuiler met de grootste ecologische voetafdruk is niemand minder dan die extreem linkse zelf. Neen, ik heb GEEN schuldgevoel.

  2. Dus ook buiten de wet treden als het over migratie gaat, te hoge energiefacturen, te hoge belastingen of te hoge huren ? Zo los je geen problemen op, je creëert er gewoon andere.

Plaats een reactie

Delen