Stemming stikstofdecreet uitgesteld naar volgend jaar: voltallige oppositie vraagt advies Raad van State

De voltallige oppositie vraagt een bijkomend advies van de Raad van State. Photonews

Binnenland politiek

Historicus Philippe Destatte: “Als ik een Waals politicus was, zou ik beschaamd zijn om nog geld te vragen aan Vlaanderen”

Simon Segers

In een interview met Knack klaagt Philippe Destatte, historicus en voorzitter van de onafhankelijke denktank Institut Destrée, de Waalse wantoestanden aan. Hij bespreekt hier de staatshervorming, de toekomst van de samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië en de financiële transfers.

Destatte is een toekomstdeskundige gespecialiseerd in regionale ontwikkeling, federalisme en Wallonië. Hij hekelt het gebrek aan initiatief van Waalse politici om in dialoog te treden over een nieuwe staatshervorming. “2024 wordt spannend in Vlaanderen. De Wever zal onder druk komen te staan als zijn partij in 2024 een meerderheid kan vormen met Vlaams Belang”, sprak de historicus. “Menig Vlaams-nationalist begint er dan van te dromen om vanuit Vlaanderen de instellingen te blokkeren. De Wever probeert zich nu te onderscheiden met een alternatief scenario.”

“Maar zo makkelijk is dat niet. Naast de sterkte van Vlaams Belang, is er de botte weigering van Waalse politici om het gesprek over de staatshervorming aan te gaan. Met het Instituut Destrée hebben we vorige zomer een uitgewerkte toekomstvisie voor een sterk en vereenvoudigd federaal of confederaal België voorgesteld, onze bijdrage aan het institutionele debat. Het klopt niet dat Wallonië niets te winnen heeft bij een nieuwe staatshervorming.”

Te verschillend politiek landschap?

De historicus gelooft verder dat het zeker mogelijk is om “een loopje met de grondwet te nemen” om de “extralegale hervormingen”, waarvoor N-VA-voorzitter De Wever pleit, te realiseren. “Dan kun je denken dat een politiek akkoord over de functionele splitsing van federale departementen, zoals in het verleden eigenlijk ook is gebeurd met de economische reconversie, het onderwijs of de wapenlicenties, in 2024 zomaar mogelijk zou zijn”, vervolgde Destatte. “Zonder vooraf de grondwet aan te passen. Zeker als de situatie van het land uitzonderlijk risicovol zou blijken, en België vanwege een hoge score van Vlaams Belang in Vlaanderen en van de PTB in Wallonië dreigt vast te lopen.” Hij sluit het scenario waarbij de PS noodgedwongen moet samenwerken met de PTB en Ecolo niet uit. “Dan krijg je in Vlaanderen en Wallonië zo’n verschillend politiek landschap dat het nog weinig zin heeft om veel samen te werken.”

Franse gemeenschap opblazen

Destatte vindt ook de niet-aflatende transfers van Vlaanderen naar Wallonië een schande. “Ik wil pleiten voor wat meer Waalse waardigheid. Als ik een Waalse politicus was, zou ik beschaamd zijn om vandaag nog geld te vragen aan Vlaanderen. Zeker na de immense geldstromen die nu al jarenlang van Vlaanderen naar Wallonië gaan.” Hij benadrukt echter wel dat hij persoonlijk niks heeft tegen solidariteit binnen de sociale zekerheid.

“Maar financiële transfers tussen federale entiteiten als Vlaanderen en Wallonië: dat kan echt niet meer. En als Franstaligen in 2024 met de Vlamingen gaan onderhandelen in de hoop op vers geld voor hun nagenoeg failliete Franse Gemeenschap, zeg ik: ‘Nee.’ Laten we die Franse Gemeenschap gewoon opblazen, extralegaal indien nodig, en haar bevoegdheden overdragen aan het Brusselse en het Waalse gewest”, aldus de historicus.

Oude excuses

In de afgelopen jaren groeit de economische achterstand van Wallonië op Vlaanderen opnieuw. Destatte is niet overtuigd door de aloude verklaringen voor dat gegeven. “De oude excuses die de Walen gebruiken om die verschillen te verklaren, zijn niet geloofwaardig meer. Een aantal decennia geleden waren er, door het industriële verval van Wallonië, objectieve redenen voor het verschil in economische prestaties. Maar die redenen zijn vandaag verdwenen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Historicus Philippe Destatte: “Als ik een Waals politicus was, zou ik beschaamd zijn om nog geld te vragen aan Vlaanderen””

  1. De gemeenschapsbevoegdheden overdragen aan het Brusselse gewest? Brussel heeft geen gemeenschap. Enkel Vlaanderen en de Franstaligen hebben dat. Vlaams-nationalisten hebben altijd een België met 2 geëist. Door verraad van de CVP werd het een België met 2,5. Brussel werd een gewest maar geen gemeenschap. Het mag nooit een België met 3 worden.

  2. Instellingen blokkeren? Alternatieven? De Vlaamse onafhankelijkheid afroepen en USAID bellen en hen vertellen dat Christelijk Vlaanderen door een Zuidelijke communistisch Wallonië wordt onderdrukt wat onze huidige natie beëindigde en de internationale haven van Antwerpen in het gedrang brengt.

  3. De enige oplossing is de ontmanteling van het miskleun “België”.
    Wallonië terug naar Frankrijk want die voelen zich meer fransman dan wat anders.
    Frans Vlaanderen terug naar Vlaanderen want dat zijn geen Fransen.
    Zeeuws-Vlaanderen terug naar Vlaanderen want dat zijn geen “Hollanders”.
    De Oostkantons terug naar Duitsland want dat zijn Duitsers.
    De Voerstreek een enclave van Vlaanderen of Nederland na referendum.
    Brussel: een stadstaat zoals Singapore en de koning mogen ze houden.
    Een confederalisme heeft totaal geen zin want het zal uitdraaien en een verdere uitbuiting van de Vlamingen door de Franstaligen.
    Als dat profitariaat niet vast gebeiteld staat in de te schrijven confederale grondwet zullen de Franstaligen nooit akkoord gaan met het doppen van hun eigen boontjes.
    Het wordt hoog tijd dat de politici beginnen te denken aan de welvaart van het volk i.p.v. aan hun portemonnee.
    Waar zitten de echte staatsmannen -vrouwen?

  4. HET IS WEERAL EEN UITLEG NOG VLEES ,,NOG VIS
    Het kind een andere naam geven en dan-aan die nieuwe naam weeral Vlaams geld geven , komt eigenlijk op hetzelfde neer -HET huidige Belgie werkt gewoon NIET meer – je kunt uw buurman eens helpen en solidair zijn , maar dit kan geen generaties blijven duren – en dat is het de dag van vandaag wel zo dit noem ik dan Profitariaat en daar bovenop ook nog Arrogantie

  5. De Duitse gemeenschap, grondwettelijk erkend, is een protectoraat van het Waals Gewest. De Vlaming wikt en de PS beschikt. Indien de Vlaamse politici als tweederangsburgers worden behandeld door de Franstaligen, dan hebben ze dat te danken aan hun legendarische lafheid. Met Vlaamse politici (Vivaldi en N-VA) kun je geen prijzen winnen tegen de PS noch de MR en Ecolo.

  6. In Brussel zouden er 104 talen gesproken worden waar is deze gemeenschap dan? In Vlaanderen spreekt men Nederlands ,in Wallonie Frans en de Oost-kantons Duits. Wat spreekt men dan in Brussel als “gemeenschap”? Misschien eens aan Lange JoJo vragen welke de officiële “Brusselse taal ” is! Die zal misschien antwoorden :”Wale zein va meulebeek va meulebeek…”!

Plaats een reactie

Delen