Joe Biden zet vol in op "Made in America" in State of the Union

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Joe Biden zet vol in op “Made in America” in State of the Union

Anton Schelfaut

De Amerikaanse president Joe Biden wil de binnenlandse industrie blijven stimuleren en vol inzetten op het principe “Made in America”. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in zijn State of the Union-toespraak voor beide kamers van het Congres in Washington. Biden klopte zichzelf ook op de borst voor de robuuste Amerikaanse economie en de lage werkloosheid van 3,4 procent.

Biden beloofde in zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak dat zijn regering “ervoor zal zorgen dat de toeleveringsketen voor Amerika in Amerika begint”. De Amerikaanse president kreeg al heel wat kritiek over zich heen voor zijn protectionistische houding, maar is niet van plan om zich daarvoor te verontschuldigen. “Dit is volledig in overeenstemming met de internationale handelsregels”, benadrukte hij.

Vooral de Europese Unie maakt zich zorgen over de concurrentienadelen die het gevolg kunnen zijn van de zogenaamde Inflation Reduction Act (IRA). Die voorziet in miljarden dollars aan investeringen in klimaatbescherming. Enkel bedrijven die Amerikaanse producten gebruiken of in de VS zelf produceren, komen in aanmerking voor de subsidies en belastingkredieten. Als reactie op de IRA heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen recent een nieuw programma voor groene industrie voorgesteld.

Om het “Made in America”-principe kracht bij te zetten, kondigde Biden aan dat bouwmaterialen voor federaal gefinancierde infrastructuurprojecten in de VS moeten worden gefabriceerd. Het gaat om koper, aluminium, glasvezelkabel, hout en gipsplaat. “Onder mijn toezicht zullen Amerikaanse wegen, bruggen en snelwegen worden gebouwd met Amerikaanse producten”, zei de Democraat.

Robuuste Amerikaanse economie

Verder loofde de Amerikaanse president de robuuste economie van zijn land. Die is sterker gegroeid dan verwacht, waardoor de recessievrees is afgenomen. Ook de arbeidsmarkt doet het goed: de werkloosheid is in januari gedaald naar 3,4 procent, het laagste niveau in meer dan 50 jaar. “We hebben al 800.000 goed betaalde productiebanen gecreëerd, de snelste groei in 40 jaar”, zei Biden, die aankondigde dat er in het hele land nog eens honderdduizenden banen zouden bijkomen.

Biden gaf toe dat de inflatie ten gevolge van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne nog steeds een groot probleem is. Toch bevinden de VS zich volgens de Democraat “in een betere positie dan welk ander land ter wereld”, omdat de brandstof- en voedselprijzen weer aan het dalen zijn. Desondanks blijkt uit enquêtes dat de Amerikanen niet bijzonder tevreden zijn over Bidens economisch beleid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen