De Wever concretiseert cordon rond communisten

Bart De Wever en Raoul Hedebouw. Photonews

Binnenland politiek

Lachaert (Open Vld) wil Tihange 1 met 10 jaar verlengen

Simon Segers

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil laten onderzoeken of de levensduur van kernreactor Tihange 1 niet met 10 jaar verlengd kan worden. Dat vertelt hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Afgelopen dinsdag werd Tihange 2 definitief stilgelegd. Vrijdag besloot de federale regering om een procedure te starten om Tihange 1 en een van twee oudste reactoren van kerncentrale Doel (Doel 1 of 2) te verlengen voor minstens 2 jaar. Op die manier zou het risico op bevoorradingstekorten in de winters van 2025-2026 en 2026-2027 beperkt blijven. Die beslissing is trouwens onafhankelijk van de heersende onderhandelingen betreffende de verlenging van de twee meest recente reactoren (Doel 4 en Tihange 3). Lachaert verdedigde de terugdraaiing van eerder beleid door te stellen dat de crisis in Oekraïne bewezen heeft dat de beoogde bouw van gascentrales een onverstandige zet zou geweest zijn. Hij verwees ook naar de druk van Groen om de kernuitstap te realiseren.

Electorale beloning

“We hebben nu de gelegenheid om een discussie te openen om Tihange 1 ook langer te verlengen. Voor mij zou dat kunnen”, zei Lachaert. De Open Vld-voorzitter heeft veel vertrouwen dat de onderhandelingen tussen de federale regering en Engie hun vruchten zullen afwerpen, ondanks de mogelijke technische uitdagingen. Lachaert lijkt ook weinig te vrezen voor eventuele tegenwerking van Groen wanneer presentator Michaël Van Droogenbroeck hier naar vraagt. “Ik denk dat de groene partijen evenzeer geen belang hebben bij een gebrek aan energiezekerheid. Zij kunnen electoraal alleen maar beloond worden door de bevolking duidelijkheid te bieden in plaats van vast te houden aan iets wat niet meer waar te maken is.”

Onafhankelijk Kamerlid Jean Marie Dedecker hekelt de recente manoeuvres van de regering betreffende het energiebeleid. “We worden bestuurd door idioten met de langetermijnvisie van een ééndagsvlieg. Op dinsdag een kernreactor doven en op vrijdag gaan bedelen om er drie open te houden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Lachaert (Open Vld) wil Tihange 1 met 10 jaar verlengen”

  1. Hij die eerder 100% vóór de sluiting van de kernreactoren was ( “een lijk kan je niet meer reanimeren” ) gaat nu “bedelen” om deze langer open te houden. Het kleinste kind weet dat bij de sluiting van alle kernreactoren ( het oorspronkelijke doel van deze (niet mijn) regering ) een zeer groot deel van de bevoorrading wegvalt. Dat kan je onmogelijk opvangen met “groene” energie.

  2. Is GROEN van mening veranderd als de sluippendrager die ritueel hun programma uitvoert dit komt verkondigen? A nee, er zijn gemeente verkiezingen op komst dus weer even toneeltje opvoeren!

  3. Een lijk kan je niet niet meer reanimeren, verschillende lijken tegelijkertijd opeens wel. Die man zal vanaf 2024 in het kremlin moeten tewerk gesteld worden, daar kan je blijven onbeperkt liegen. Wie gelooft die kerel nu nog?

  4. Lachaert 🤡, de man die blijkbaar lijken toch kan reanimeren 🙄, komt het hier uitleggen alsof hij degene is die België red van de ondergang. Nog nooit, maar dan echt nog nooit heb ik een politieker zo 180° bochten zien maken en die telkens weer verkopen als zijnde de enige en echte waarheid🤥🤥🤥. De domste VLD’r ooit😵‍💫. Nog te dom om zo corrupt te zijn als de rest van de VLD!

Plaats een reactie

Delen