Marghem (MR) waarschuwt minister Van Peteghem (cd&v): "We zullen strikt toezien op fiscale hervorming"

Marie-Christine Marghem (MR). Photo News

Uncategorized

Marghem (MR) waarschuwt minister Van Peteghem (cd&v): “We zullen strikt toezien op fiscale hervorming”

Anton Schelfaut

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer heeft Marie-Christine Marghem (MR) minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) geïnterpelleerd over zijn plannen voor een fiscale hervorming. Hoewel MR zelf deel uitmaakt van de federale regering, benadrukte Marghem dat haar partij de minister goed in de gaten zal houden.

Marghem wilde onder meer weten waar Van Peteghem staat met zijn voorstel voor een fiscale hervorming en of de deadline van maart gehaald zal worden. Ze drukte de minister ook op het hart dat de hervorming moet voorzien in een verlaging van de lasten op arbeid. Vooral op dat laatste zal haar partij “strikt toezien”, zo waarschuwde ze.

De verlaging van de lasten op arbeid biedt volgens Marghem een kans om werk te herwaarderen en de werkzaamheidsgraad te verhogen. Daarom wil haar partij de fiscale hervorming koppelen aan een hervorming van de arbeidsmarkt. Ook de uitgaven van de staat moeten volgens haar naar omlaag. “Dat zullen we blijven herhalen in de commissie en in de plenaire vergadering”, beloofde ze.

Lasten op arbeid

In zijn antwoord benadrukte Van Peteghem dat er hard wordt gewerkt aan de fiscale hervorming. Die is volgens hem van belang omdat ons fiscaal systeem te zwaar weegt op burgers en ondernemingen. De minister sprak de ambitie uit om een “goede hervorming” door te voeren die de koopkracht van mensen met een lage loon moet versterken.

Van Peteghem wil – zoals internationale experts al langer bepleiten – de lasten op arbeid verplaatsen naar vermogen en consumptie. “De fiscale hervorming mag niet enkel beschouwd worden als een manier om ons budget te consolideren”, benadrukte hij. Ook de hervorming van de pensioenen, de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt mogen daarbij niet uit het oog worden verloren. “De enige manier om een fiscaal systeem eerlijk, modern en duurzaam te maken, is door het aanmoedigen van werk.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Marghem (MR) waarschuwt minister Van Peteghem (cd&v): “We zullen strikt toezien op fiscale hervorming””

  1. De Waalse hangmatpolitiek moet behouden blijven, dat is duidelijk. In plaats van mensen aan het werk te krijgen gaan ze elke hervorming blokkeren. Wallonië en Frankrijk, veel verschillen zijn er niet. Is er een huwelijk op komst ? Hopelijk wel.

  2. Daar komt het op neer! Ofwel wordt het weer niets met die hervorming ofwel zal ze andermaal in het nadeel van de Vlamingen zijn zoals dit traditioneel altijd al is geweest!

Plaats een reactie

Delen