Mathieu Michel wil loon van publieke mandatarissen deels variabel maken

Mathieu Michel. Photo News

Uncategorized

Mathieu Michel wil loon van publieke mandatarissen deels variabel maken

Anton Schelfaut

Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) wil het loon van ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders op een andere manier berekenen. Hij kijkt daarvoor naar de privésector, waar sommige bedrijfsleiders boven op hun vast salaris een variabele vergoeding krijgen die afhankelijk is van hun prestaties.

Michel pleit ervoor om dat mechanisme ook toe te passen op hoge ambtenaren en ministers. Concreet zou elke publieke mandataris bij het begin van de legislatuur een plan moeten voorstellen met duidelijke prestatie-indicatoren. Als de vooropgestelde doelstellingen bereikt worden, zou hij aanspraak kunnen maken op zijn volledige salaris. Dat zou opgebouwd zijn uit een automatisch toegekend vast deel en een variabel deel op basis van de geboekte resultaten.

Volgens Michel zou het systeem relatief eenvoudig te implementeren zijn voor hoge ambtenaren, omdat een aantal resultaten objectief vast te stellen is. Voor een minister of staatssecretaris ligt dat moeilijker. “De uitdaging is om criteria te identificeren die objectief zijn en die algemeen worden erkend. Dat is niet gemakkelijk”, erkent hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Mathieu Michel wil loon van publieke mandatarissen deels variabel maken”

Plaats een reactie

Delen