Nieuwe huiszoekingen in onderzoek naar corruptie Oekraïne

ex-minister Arsen Avakov (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Nieuwe huiszoekingen in onderzoek naar corruptie Oekraïne

Wannes Neukermans

Woensdag heeft de politie in Oekraïne een reeks huiszoekingen uitgevoerd bij een aantal oligarchen, administraties en functionarissen als onderdeel van corruptieonderzoeken. Het corruptieprobleem heeft het land zwaar getroffen en heeft onder andere de bevoorrading van het leger belemmerd, zelfs midden in de oorlog. Een fabrieksbaas zou zelfs hebben samengewerkt met de Russen.

David Arakhamia, leider van de partij van president Volodymyr Zelensky, bevestigde via Telegram dat de politieacties gericht waren tegen miljardair Ihor Kolomoyskyi, ex-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov en de Oekraïense fiscus. Ook de directie van de douane is onderzocht en hoge functionarissen van het ministerie van Defensie kregen ook bezoek van politieonderzoekers.

Helikoptercrash

Volgens mediaberichten gaat het bij de oligarch om verduistering van aardolieproducten ter waarde van ongeveer 930 miljoen euro. Bij Avakov zou het onderzoek gerelateerd zijn aan de neergestorte helikopter in januari waarbij de minister van Binnenlandse Zaken om het leven kwam.

Kolomoyskyi was al lange tijd een sponsor van president Zelensky, maar deze nam recent steeds meer afstand van de zakenman. Er zou ook bericht zijn dat zijn Oekraïense nationaliteit is ingetrokken.

Strijd tegen corruptie

Het onderzoek bij Avakov richt zich op de aankoopcontracten van Airbus, die zes jaar geleden werden afgesloten tijdens Avakov’s leiderschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eind januari kwamen er nog heel wat corruptieschandalen naar buiten. Zo zou de Oekraïense vicepremier Vasyl Lozynskiy zich hebben laten omkopen door een criminele bende voor een bedrag ter waarde van ongeveer 370.000 euro. President Zelensky beloofde toen de strijd tegen corruptie voort te zetten.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/zelensky-belooft-actie-tegen-corruptie-in-oekraine-na-twee-nieuwe-schandalen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Nieuwe huiszoekingen in onderzoek naar corruptie Oekraïne”

  1. Hypocrisie overstijgt corruptie. Hij, Zelynsky, zo blijkt uit zijn geschiedenis en staat te lezen in rapporten, was en is een van de meest corrupte figuren in het Ukraïnse landschap. Het lijkt erop dat het ‘hommeles’ is in de corrupte wereld die Oekraïne is. Over de betrokkenheid in die corrupte wereld van een aantal illustere Amerikaanse figuren is ook geen twijfel.

  2. Ik vrees dat er nog meer onfrisse zaakjes aan het licht gaan komen! Mij maak je niet wijs dat Zelensky de witte raaf is in Oekraïne dat wereldwijd gekend is vanwege de corruptie die er welig tiert! De domino’s beginnen te vallen en niet enkel in het EP maar ook in de Europese Commissie komen de deksels van de gierputten los!! Dat in de VS familieleden van de POTUS en hijzelf ook na zijn termijn als vice president onder Obama lucratieve zaakjes deden in Oekraïne zal ook niet onder de radar blijven!!??

  3. Denkt u nu echt dat er ook geen Vlaamse en/of Belgische politieke figuren bij deze Oekraïense corruptieschandalen betrokken zijn? Het is een heel netwerk, dat zich onderling afschermt. Hoe is trouwens een groot deel van de Oekraïense landbouwgronden in handen gekomen van Amerikaanse trusts? Is het om een dergelijk regime te steunen, dat er massaal wapens geleverd wordt aan aan Zelensky en zijn kliek? Is het daarvoor dat dagelijks honderden Oekraïners sterven? Stop deze waanzin!

Plaats een reactie

Delen