Noorwegen wil 6,8 miljard euro steun aan Oekraïne geven

Jonas Gahr Stoere op de NAVO-top (Shutterstock)

Uncategorized

Noorwegen wil 6,8 miljard euro steun aan Oekraïne geven

Wannes Neukermans

Noorwegen heeft het afgelopen jaar haar overheidsinkomsten met recordhoogtes zien stijgen. Ten gevolge van de sancties tegen Rusland verdient het land enorm veel geld aan de export van aardgas. Nu kondigt eerste minister Jonas Gahr Stoere aan dat zijn land in de komende vijf jaar steun ter waarde van 75 miljard kronen (6,8 miljard euro) aan Oekraïne wil leveren.

Noorwegen werd het afgelopen jaar vaak bekritiseerd omdat het onrechtstreeks en ongewild profiteert van de oorlog in Oekraïne. Daarom heeft de Noorse regering besloten om een deel van hun overheidstekorten te spenderen aan steun voor Oekraïne. Zonder exacte bedragen te noemen kondigde eerste minister Stoere aan dat het ging om een bedrag van om en bij de 75 miljard kronen. In 2023 gaat de helft naar militaire en de helft naar humanitaire hulp, maar die verhoudingen kunnen de komende jaren nog wijzigen.

Grootste steunprogramma ooit

“Dit is het grootste steunprogramma dat Noorwegen ooit heeft uitgevoerd”, vertelde Stoere in een reactie aan Reuters. Het geld gaat naar de Oekraïense overheid, die het kan uitgeven aan zaken die zij prioritair achten. “We moeten er zeker van zijn dat het geen corruptie of ander wangebruik financiert, maar het gaat hier over een land in oorlog”, aldus Stoere.

De humanitaire steun wordt georganiseerd via ervaren organisaties en de militaire steun wordt gecoördineerd door de Verenigde Staten. De minderheidsregering van Stoere moet voor de steun nog wel een parlementaire meerderheid vinden, maar dat lijkt geen probleem. De grootste oppositiepartij is het namelijk in grote lijnen eens met het voorstel.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/noorwegen-arresteert-gastdocent-die-russische-spion-zou-zijn/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Noorwegen wil 6,8 miljard euro steun aan Oekraïne geven”

Plaats een reactie

Delen