Onbetaalde verkeersboetes kunnen voortaan via loon geïnd worden

Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Onbetaalde verkeersboetes kunnen voortaan via loon geïnd worden

Wannes Neukermans

Wie weigert om een (kleine) verkeersboete te betalen, riskeert voortaan het openstaande bedrag te zien verdwijnen van de loonbrief. Maar vooraleer dat het geval is, heeft een overtreder al vijf brieven en aanmaningen genegeerd.

Om het werk van politierechters te verlichten werd het systeem van ‘bevel tot betalen’ ingevoerd en dat zorgde ervoor dat een hoger percentage verkeersovertredingen betaald werden. Het enige probleem was dat wie dat bevel tot betalen negeerde, geen opvolging kreeg.

Inbeslagname

FOD Justitie en FOD Financiën koppelen nu hun databanken aan elkaar, waardoor hardnekkige wanbetalers niet meer kunnen ontsnappen. De FOD Financiën kan voortaan de boete opeisen via de belastingen, via een deurwaarder of door de werkgever te verplichten een deel van het loon rechtstreeks naar de staatskas te storten. Ook bij alternatieve inkomsten (uitkeringen, huurinkomsten…) kunnen deels opgeëist worden. Bij verkeerscontroles kan de wagen (tijdelijk) in beslag genomen worden.

Minder dan zes procent van de overtreders betaalt zijn boete niet. Vooraleer de werkgever wordt ingeschakeld, heeft een overtreder al vijf brieven ontvangen van politie en justitie. Een laatste brief aan de overtreder waarschuwt daar ook voor.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/ps-wil-verkeersboetes-afhankelijk-van-loon-overtreder-opnieuw-bewijs-dat-vlaanderen-op-vlak-van-verkeer-beter-zijn-eigen-weg-gaat/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Onbetaalde verkeersboetes kunnen voortaan via loon geïnd worden”

  1. Boetes en nog eens boetes – Onze Cherif – quicky jointpaffer heeft dit ooit gelanceerd
    het draait echt niet meer alleen om de veiligheid , het mooiste en tevens ook het zwaarste misbruikende woord bij uitstek (na Racisme) , Daarmee geraakt onze Vivaldi bende steeds weg – het is voor de veiligheid – ik dacht ergens gelezen te hebben ,dat die boetes nu reeds meer dan 1.2 miljard opbrengt
    Lees ook de voorlaatste collum van JM Dedecker eens de “martelaren van het martelarenplein ” , daar staat mooi uitgelegd , hoe dat de regering – de automobilist echt pestgedrag doet

  2. Als men zomaar het geld STEELT van de mensen hun loon, waar is hun recht op verdediging dan als ze zich niet mogen verdedigen voor een rechtbank (of wat een rechtbank in dit land nog voorstelt)? Ah ja, maar een nva’er mag met 2 verschillende nummerplaten rondrijden om de trajectcontroles te ontlopen.

Plaats een reactie

Delen