OPINIE. Journalist Ardy Beld: "Verklaar het terroristische regime in Rusland de oorlog"

Vladimir Poetin. Shutterstock

Uncategorized

OPINIE. Journalist Ardy Beld: “Verklaar het terroristische regime in Rusland de oorlog”

Gastauteur

Ardy Beld is vertaler Russisch en Duits. Als freelance journalist schreef hij het boek ‘Hoe Poetin zijn tanden stukbeet’ dat op 24 februari, een jaar na het begin van de Russische invasie, zal verschijnen. 

In de discussie over het al dan niet leveren van wapens, raketsystemen, tanks, helikopters en jets aan de Oekraïense strijdkrachten is steeds weer te horen dat we moeten oppassen de rode lijn niet te overschrijden. Daarmee wordt dan uiteraard gedoeld op eerder verwoorde eisen of wellicht ook verborgen gebleven wensen van de Russische president. Daarbij wordt er kennelijk nog steeds van uitgegaan dat zolang Poetins gevoelens niet gekwetst worden, hij voor rede vatbaar zou zijn en woord zal houden na gemaakte afspraken. Dat uitgangspunt is een van de grootste fouten die westerse politici hebben gemaakt en helaas nog steeds maken in de omgang met de oorlogszuchtige dictator. Met leugens maakte Poetin de marginale groep separatisten in Donetsk en Loegansk tot wat ze nu zijn. Met diezelfde leugens startte hij bijna een jaar geleden zijn misdadige vernietigingstraject in Boetjsa, Irpin, Marioepol, Charkow, Cherson, Soledar en honderden andere Oekraïense steden en dorpen. 

Brood en spelen

Dat na de geplande Blitzkrieg tegen het westelijk buurland de Baltische landen aan de beurt zouden komen, werd vanuit het Kremlin vehement ontkend, maar des te meer openlijk gesuggereerd. Op de Russische televisie werd meerdere malen gewag gemaakt van de verovering van NAVO-lidstaten Estland, Letland en Litouwen. Hierna moest de bezetting van het eiland Gotland volgen vanwaar de Zweedse hoofdstad ‘platgebombardeerd’ zou moeten worden. Maar ook dat zou niet genoeg zijn geweest. Onder het despotisme van Poetin werd in de Russische maatschappij een klimaat gecreëerd waarin de leus ‘op naar Berlijn’ door de staatsmedia tot een nieuwe volksopdracht werd verheven. Niet om Europa te bevrijden van het nazistische juk zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar gewoon als stoerdoenerij. In Rusland ‘pimpen’ velen hun auto met de sticker “we kunnen het nog eens overdoen”, zinspelend op de zegetocht van het Sovjetleger in 1944-1945. Revanchistische woorden over “marionet Gorbatsjov en het Westen die onze mooie Sovjet-Unie hebben vernietigd” heb ik tijdens mijn verblijf in Moskou steeds weer moeten horen. Die door de overheid gestuurde oorlogszucht was echter van bovenaf nooit alleen gebaseerd op chauvinisme of grootheidswaanzin. Het centraal thema voor Poetin was, is en blijft het versterken van de eigen machtspositie door het volk te vermaken met brood en spelen.

“Juist vanwege de zwakte van het Russische leger is dit hét moment eindelijk de finale stap te zetten en het terroristische regime in Rusland openlijk de oorlog te verklaren”

Poetins strategie van een snelle verovering van het volgens hem officieel geen bestaansrecht hebbende buurland, is godzijdank niet opgegaan. Brood en spelen zijn er, maar het brood is verschimmeld en de gladiatoren hebben zich tegen het publiek gekeerd. De Russische strijdkrachten draaien enkel nog op een handvol raketten uit eigenbouw, zelfgebouwde explosieven en Iraanse drones. Honderdduizend beroepsmilitairen hebben in minder dan een jaar tijd voor altijd het veld moeten ruimen voor onervaren gemobiliseerde jonge mannen en tienduizenden moordenaars en verkrachters uit strafkampen en gevangenissen. Godzijdank is naast de leugen ook de alles overheersende corruptie hét handelsmerk van Poetins regime. Onder zijn meer dan twintig jaar durende despotische regering wist hij alleen op papier een onverslaanbaar leger op poten te zetten.

Openlijke oorlogsverklaring

Juist vanwege de zwakte van het Russische leger is dit hét moment eindelijk de finale stap te zetten en het terroristische regime in Rusland openlijk de oorlog te verklaren in plaats van in een hemeltergende naïviteit te blijven hopen op een dialoog met het Kremlin door Poetins rode lijn niet te overschrijden. Een Oekraïense trucker aan het Donbas-front was in zijn gesprek met mij zeer stellig: “Als de NAVO ons komt ondersteunen, is de oorlog binnen 24 uur in ons voordeel beslist.”

Wellicht kunnen we Poetin dan binnenkort in Den Haag verwelkomen. Voor het Internationaal Gerechtshof mag hij dan nog eens in alle rust over het overschrijden van zijn rode lijn vertellen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “OPINIE. Journalist Ardy Beld: “Verklaar het terroristische regime in Rusland de oorlog””

  1. De oorlog aan Rusland verklaren? De globalistische Amerikaans-liberale regering in de VS in samenwerking met de EU onder leiding van Duitsland heeft zelf de oorlog veroorzaakt. Wat zwak is wordt aangevallen in de natuur. Als je Duitsland door een vrouw laat regeren en de Duitse delegatie op de VN-top openlijk Trump laat uitlachen wanneer die op de strategische fout wijst dan word je aangevallen. Als je Europa en de VS door sloefliggers, vrouwen en openlijk softe homo’s laat besturen die samenwerken om het boren naar aardolie te beëindigen, dan verzwakt je uzelf en financier je de vijand zijn oorlogsmachine. Dat was de fout waarmee alles begon. De zet die de Westerse beschaving finaal zal neerslaan is praten over oorlog. Ik heb een goed idee. Er zijn duizenden EU politici, academici en andere mannen met een grote mond die nog nooit beschoten zijn geweest. Het zou erg prettig zijn om hen te zien hyperventileren op het slagveld. Ik ga gratis mee om deserteurs uit te schakelen, pas wanneer al die personen op zijn, dan zullen we onze eigen zonen, broers en vaders opofferen. Eerst alle bureaucraten van de uitvoerende, wetgevende en gerechtelijke macht en geen man eerder.

  2. Inderdaad! Ik snap die angst ook niet. Je ziet toch duidelijk dat het Russische leger geen zak waard is?? Door telkens maar blijven te te talmen met het leveren van oorlogstuig en dan nog net niet genoeg om het verschil te maken ga je deze oorlog niet winnen. Ga ervoor en ruk op tot in Moskou! Gooi al die Russische “helden” levenslang in kampen en start met een nieuwe lei. Geef de Russen eindelijk een regering die ze verdienen. Alleen op die manier zal iedereen zich veilig en gelukkig voelen.

  3. Ik denk dat de gastauteur iets over het hoofd heeft gezien! Rusland heeft zowel strategische (onderzeeërs-silo’s-bommenwerpers) als tactische kernwapens. Totaal 5977 waarvan 1588 gebruiksklaar.2899 in de reserve en 1500 buiten gebruik! Toch maar even nadenken alvorens tot de oorlogsverklaring over te gaan…

  4. Wat een haat vanwege deze totaal onwetende schrijvelaar. Leugen na leugen wordt in dit artikel opgestapeld. Weerzinwekkend. Al wat hij in de schoenen, van Rusland schuift is helemaal niet bewezen. Over de oorlogsmisdaden van het Oekraïense leger en hun doodseskaders heeft hij natuurlijk nog nooit gehoord. Wat hij uitkraamt; is louter propaganda, die dient ter verheerlijking van zijn held, het poppetje Zelensky. Ik zal hem geruststellen: Rusland is helemaal niet verzwakt, is integendeel aan de winnende hand en zal deze oorlog winnen. Het Russische volk staat achter zijn president en is tot de grootste offers in staat. Is men dan vergeten wat er tijdens de tweede wereldoorlog gebeurd is. De overwinning op het onoverwinnelijk geachte Duitse leger met een dodentol van 20 miljoen Russische soldaten en burgers. Bij de Russen is dit in hun diepste wezen ingegrift. Hier lijken sommigen dit al lang vergeten. Door dit Rusland-vijandige schrijfsel te publiceren, geeft PALnws weer eens blijk van een fanatieke en onbegrijpelijke verblinding.

  5. Het enige wat zeker is : Rusland is in de fout gegaan door een soevereine staat binnen te vallen. Maar voor zover ik weet is er geen NAVO land aangevallen. De rest is onzin.

  6. “Al wat hij in de schoenen, van Rusland schuift is helemaal niet bewezen.” Is Rusland dan Oekraïne NIET binnengevallen? Dat is toch echt al wat telt.
    De rest van uw tekst is lachwekkend, zijn volk wordt in het ongewisse gehouden en anti-oorlogprotesten worden gewelddadig de kop in gedrukt. (+ 5 jaar bij enkel het woord)

Plaats een reactie

Delen