Mattias Desmet (foto: Stijn Derudder)

Uncategorized

Professor Mattias Desmet verzet zich tegen maatregelen UGent

Wannes Neukermans

Professor klinische psychologie Mattias Desmet verzet zich tegen de maatregelen die de Universiteit Gent hem oplegt. Na een onderzoek van de opleidingscommissie en de Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit mag hij zijn boek ‘de psychologie van totalitarisme’ niet meer volledig als lesmateriaal gebruiken en is hij niet langer de verantwoordelijke lesgever voor zijn vak. Zijn advocaat Walter Van Steenbrugge meldt dat hij beroep aantekent bij de raad van bestuur van de UGent.

“We vinden dat de genomen maatregelen en de communicatie over Desmet totaal onjuist, ongefundeerd en opgepast zijn”, aldus Van Steenbrugge. “Heel vreemd voor een universiteit die academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting zo hoog in het vaandel draagt.” Daarom wil advocaat Van Steenbrugge een discussie voeren met de raad van bestuur van de universiteit.

Middeleeuwse praktijken

Volgens Mattias Desmet is het bijzonder pijnlijk dat men hem verwijt een “slordige wetenschapper” te zijn. Het feit dat zijn boek niet volledig meer als lesmateriaal gebruikt mag worden, noemt hij “vrij middeleeuws”.

Rector Rik Van de Walle noemt de maatregelen proportioneel. “Er zou overwogen kunnen worden om professor Desmet niet langer een podium te bieden”, aldus de rector. “Maar hem volledig cancelen, vind ik zeer verregaand.” Verdere stappen zoals een ordemaatregel, een tuchtprocedure of een ontslag zijn voor hem niet noodzakelijk.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/boek-mattias-desmet-mag-niet-meer-volledig-gebruikt-worden-als-lesmateriaal/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Professor Mattias Desmet verzet zich tegen maatregelen UGent”

Plaats een reactie

Delen