Qatargate: ook sprake van corruptie in Europese Commissie en Tarabella verliest onschendbaarheid

Europees Parlementslid Marc Tarabella (Shutterstock)

Uncategorized

Qatargate: ook sprake van corruptie in Europese Commissie en Tarabella verliest onschendbaarheid

Redactie Buitenland

In december 2022 barstte Qatargate los. Leden van het Europees Parlement zouden tassen vol smeergeld van Qatar en Marokko hebben ontvangen, om die landen vooral in de subcommissie ‘Mensenrechten’ in bescherming te nemen. Alle betrokkenen zetelden in de S&D-fractie en één van de protagonisten is de Waal Marc Tarabella (PS). Hij verloor vorige week al zijn PS-lidkaart en dreigt nu ook zijn parlementaire onschendbaarheid te verliezen. Verder zou spijtoptant Antoni Panzeri via zijn NGO ook de Europese Commissie hebben ‘beïnvloed’.

De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement adviseerde gisteren unaniem om de onschendbaarheid van Marc Tarabella op te heffen, en dat wordt wellicht morgen door het voltallige Europees Parlement bekrachtigd. Tarabella, door PS-voorzitter Paul Magnette uit de partij gezet, blijft zijn onschuld volhouden. Daarom verzet hij zich niet tegen de opschorting van zijn onschendbaarheid, want “hij wil zich niet verschuilen achter een juridische kunstgreep”, aldus zijn advocaat. Maar de Italiaanse socialist Pier Antoni Panzeri heeft intussen als spijtoptant bekend dat hij Tarabella “tussen de 120.000 en de 140.000 euro cash geld” had bezorgd.

Strijd tegen straffeloosheid

In de wandelgangen van het Europees Parlement vroeg men zich al af waarom Qatar de omkooppraktijken zou beperken tot het Europees Parlement, terwijl de echte macht (en het grote geld) bij de Europese Commissie ligt. Daar duiken nu ook sporen van corruptie op. De omkopingen in het EU-Parlement werden georganiseerd via een NGO met de naam ‘Strijd tegen Straffeloosheid’, geleid door de hoger genoemde Italiaanse socialist Panzeri. Op aanstoken van die NGO stelde de socialistische S&D-fractie via het parlement een tijd geleden aan de Europese Commissie een pilootproject voor: de wereldwijde ‘strijd tegen straffeloosheid’.

En ziedaar, zopas heeft de hoogste diplomaat van de EU, Josep Borrell, beslist een om nieuwe instelling op te richten: het ‘wereldwijde observatorium tegen straffeloosheid’. Jaarbudget: 20 miljoen euro. En wie zou daaraan gaan meewerken? Jawel, de NGO ‘Strijd tegen Straffeloosheid’ van spijtoptant Panzeri.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/ps-voorzitter-magnette-zet-tarabella-uit-de-partij/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Qatargate: ook sprake van corruptie in Europese Commissie en Tarabella verliest onschendbaarheid”

Plaats een reactie

Delen