Volgens gelekt document wil Poetin tegen 2030 Wit-Rusland inlijven

Loekasjenko en Poetin (bron: Shutterstock)

Uncategorized

Volgens gelekt document wil Poetin tegen 2030 Wit-Rusland inlijven

Wannes Neukermans

Volgens een gelekt intern document uit 2021 wil Rusland in het komend decennium de volledige controle over Wit-Rusland overnemen. Onder het mom van een vrijwillige fusie wil Vladimir Poetin Wit-Rusland opnieuw inlijven. Of de plannen gewijzigd zijn sinds de oorlog in Oekraïne, is onduidelijk.

“Het doel van Rusland met Wit-Rusland is hetzelfde als met Oekraïne”, zo zegt de Amerikaanse ambassadeur Michael Carpenter aan Yahoo News. “Alleen zullen ze het in Wit-Rusland met lichte dwang, in plaats van met een oorlog proberen doen.” Volgens het gelekte document is het einddoel van Rusland om tegen uiterlijk 2030 een Uniestaat van Rusland en Wit-Rusland te vormen.

Loekasjenko

Met Aleksandr Loekasjenko zit er al drie decennia zo goed als een stroman van Poetin aan de knoppen in Wit-Rusland, en in de jaren 90 pleitte die zelf voor een dergelijke Uniestaat. Het Rusland van Boris Jeltsin was er toen slecht aan toe en Loekasjenko zag daar mogelijkheden in om zijn eigen land te verrijken.

Die plannen werden uiteindelijk voor bijna 20 jaar aan de kant geschoven, tot Vladimir Poetin en Aleksandr Loekasjenko in 2021 een overeenkomst sloten over 28 economische en wetgevende afspraken. Daarnaast werd er op militair vlak een samenwerking gesloten.

Militaire steun

Toen de Russische invasie van Oekraïne begon, werd duidelijk hoe ver die samenwerking ging. Loekasjenko is wereldwijd één van de enige medestanders van Poetin en liet zelfs Russische troepen toe, zodat die vanuit Wit-Rusland Oekraïne konden binnenvallen.

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is het de bedoeling van Poetin om de oude Sovjet-Unie terug groot te maken. Naast de invasie in Oekraïne en de nauwe diplomatieke banden met Wit-Rusland, woeden er momenteel ook pro-Russische protesten in bepaalde Moldavische regio’s.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/pro-russische-protesten-in-moldavie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Volgens gelekt document wil Poetin tegen 2030 Wit-Rusland inlijven”

  1. Waarom is PALNWS een relais van de NAVoekraïense propagandamachine geworden? Geen enkel artikel over deze Amerikaans-Russische oorlog is genuanceerd. Rusland is de grote boeman. Ha,ha,ha..Gelukkig kan ik mij op Franse vrije zenders informeren. Kijk en luister eens naar Caroline Galacteros, bekende politologe( Sud radio bv) of naar Pierre De Gaulle, kleinzoon van de grote Franse president…Dan beseft men hoe stevig de desinformatie de Vlaamse media in haar greep heeft, zelfs diegene waarvan men dit nooit had verwacht!

  2. Dat is dan de schuld van Europa zelf…..
    Europa heeft nagelaten een ernstig te nemen leger op de been
    te brengen met de bijhorende bewapening.
    Europa heeft zich altijd opgesteld als beschermeling van de USA.
    Is goedkoper….De USA is nu bezig massaal Abraham tanks, bijhorende munitie en de nodige grondtroepen over te brengen
    om de oostgrens van Europa te beveiligen.
    Dat ze daar wel iets voor in de plaats willen kan een kind je vertellen.
    Europa een protectoraat? Nou ja, zelf gezocht en hou op met zeuren.
    Een alternatief ? Ga smeken bij Poetin de Protector Maximum.

Plaats een reactie

Delen